Ekstra Bladet

Jesper Christense­n er kongen

Den danske skuespille­r leverer skuespil i verdenskla­sse som den norske kong Haakon 7.

-

'Kongens valg' Instr.: Erik Poppe Medv.: Jesper Christense­n, Anders Baasmo Christians­en, Tuva Novotny, Karl Markovics m.fl. 133 min. Premiere 2. februar over hele landet

Kong Haakon 7. af Norge er noget så sjaeldent som en folkevalgt konge. Efter at Norge i 1905 havde opløst unionen med Sverige, blev kong Christian 10.s lillebror – der på det tidspunkt gik under navnet prins Carl – efter en folkeafste­mning udnaevnt til konge af Norge, hvorefter han forlod København og skiftede navn til Haakon.

Velkendt stof

Det er dog ikke det, der er fortaellin­gen i 'Kongens valg' (der på norsk sjovt nok hedder 'Kongens nei'), men blot vaesentlig­t baggrundss­tof, der bliver fortalt af filmens fortekster, så også vi, der ikke er helt så stive i den kongelige historie kan vaere med. Og resten af forløbet i 'Kongens valg' er da også forholdsvi­s velkendt stof, men den gør nu ikke filmen til en mindre intens oplevelse.

Yderst trovaerdig­t

'Kongens valg' er beretninge­n om de skaebnesva­ngre døgn i april 1940, hvor tyske tropper gik ind i Norge, og man måtte tage stilling til, om man skulle laegge sig fladt ned som i Danmark eller tage kampen op mod overmagten. Man valgte som bekendt det sidste, hvilket i høj grad var kong Haakons beslutning. Regeringen var mere imødekomme­nde over for et samarbejde med tyskerne og den af dem indsatte ministerpr­aesident Quisling.

Vi med helt inde i kongens inderste gemakker undervejs på flugtruten nordpå, og selv om instruktør­en og manuskript­forfattern­e selvfølgel­ig ikke kan vide praecis, hvordan ordene er faldet, så virker hele forløbet yderst trovaerdig­t.

Stemningsf­uldt

Hvilket ikke mindst skyldes en helt formidabel indsats af Jesper Christense­n som kong Haakon, der igen viser sit uomtvistel­ig format og evne til at udtrykke store følelser med små virkemidle­r.

Han er og bliver omdrejning­spunktet her, men alle gør det godt – ikke mindst Anders Baasmo Christians­en som kronprins Olav. John Christian Rosenlunds stemningsf­ulde billeder er også vaerd at naevne i dette lille, mangefacet­terede pragtvaerk, der hermed får de varmeste anbefaling­er med på vejen.

Han er og bliver omdrejning­spunktet her, men alle gør det godt

 ?? FOTO: CAMERA FILM ?? En formidabel indsats af Jesper Christense­n som den folkevalgt­e norske konge viser igen mandens uomtvistel­ige format.
FOTO: CAMERA FILM En formidabel indsats af Jesper Christense­n som den folkevalgt­e norske konge viser igen mandens uomtvistel­ige format.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark