Ekstra Bladet

Skat må ikke laese tanker

KARSTEN LAURITZEN SMADRER SKATS KRYSTALKUG­LE: Skattemini­steren fjerner simpelt hen en saetning i registreri­ngsbekendt­gørelsen I7

- MAIKEN KOLBY mako@eb.dk

Skattemini­ster Karsten Lauritzen (V) laeste i starten af januar med stor interesse Ekstra Bladets sag om Claus Ødegaard og hans kanariegul­e Audi.

40-årige Claus Ødegaard er nemlig anklaget af Skat for at ville snyde sig til en billigere registreri­ngsafgift på sin bil. Han er altså ikke anklaget, fordi han har forbrudt sig mod nogle regler. For eksempel den regel, der bestemmer, at man maksimalt må opholde sig i Danmark i 185 dage, når han bor i Sverige, men fordi Skat har kigget i en krystalkug­le og mener, at Claus Ødegaard i fremtiden har påtaenkt sig at sove meget mere i Danmark.

Ikke overrasken­de fandt mange af Ekstra Bladets laesere, at det er helt hen i vejret, at man kan blive anklaget for ikke beviselige tanker. Også selv om man er Venstre-skattemini­steren.

Var forarget

– Jeg oplevede den samme forargelse, som I og jeres laesere, siger Karsten Lauritzen, der nu vil aendre registreri­ngsbekendt­gørelsen.

– Jeg har undersøgt sagen og besluttet, det skal vaere slut med, at Skattevaes­enet kan påtaenke borgeres ophold. Så ser man forhåbentl­ig ikke sådan en sag igen, siger Karsten Lauritzen til Ekstra Bladet.

I 2014 blev registreri­ngsbekendt­gørelsen aendret af den davaerende skattemini­ster Benny Engelbrech­t, så det var muligt at ’påtaenke et ophold i Danmark’, når man vurderer, om der er forsøgt at unddrage dansk registreri­ngsafgift.

Claus Ødegaards sag satte lys på den absurde ’påtaenker’-regel i registreri­ngsbekendt­gørelsen, og Karsten Lauritzen streger nu de linjer, der omhandler ’påtaenker’.

Kontrolreg­ime

– Et skattevaes­en med fokus på borgernes retssikker­hed skal ikke kunne påtaenke, om en borger opholder sig i et land eller ej. Der må man bevise, at borgeren ikke har overholdt de regler, der gaelder. Bevisbyrde­n, som Skat skal løfte, bliver nu større i de her sager. Der er ikke proportion­alitet mellem forseelsen og kontrolreg­imet, slår Karsten Lauritzen fast og fortaeller, at aendringen kan traede i kraft i løbet af et par måneder.

18. januar vandt Claus Ødegaard sagen om beslaglaeg­gelse i Østre Landsret, og dagen efter fik han endelig sin bil igen. Men selve skattesage­n, hvor Skat mener, at Claus Ødegaard forsøger at unddrage registreri­ngsafgift, er ikke afgjort.

– Hvad betyder regelaendr­ingen for Claus Ødegaard. Som jeg ser det, har han ikke gjort noget forkert, men han har stadig en skattesag kørende. Når du nu aendrer loven om to måneder, hvad sker der så med hans skattesag?

– Jeg må ikke blande mig i konkrete sager, men når man aendrer generelle regler, så kan det have positive og negative konsekvens­er, og jeg håber da, at det vil vaere tilfaeldet i den her sag. Men det er op til domstolene at afgøre. I første omgang har han fået ret i noget af sagen ved landsrette­n, siger Karsten Lauritzen.

Claus Ødegaard er glad for, at Karsten Lauritzen hiver ’påtaenker’-reglen ud af registreri­ngsbekendt­gørelsen.

– Det er fantastisk også fremadrett­et for alle andre. Jeg er glad for det, hvis ikke de havner i samme situation, siger Claus Ødegaard.

 ?? FOTO: BENJAMIN NØRSKOV/POLFOTO ?? Skattemini­ster Karsten Lauritzen vil nu aendre registreri­ngsbekendt­gørelsen.
FOTO: BENJAMIN NØRSKOV/POLFOTO Skattemini­ster Karsten Lauritzen vil nu aendre registreri­ngsbekendt­gørelsen.
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN/POLFOTO ?? Claus Ødegaard og hans kanariegul­e Audi, som Skat regner med at ejeren fremover vil sove i for at undgå at betale boligskat.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN/POLFOTO Claus Ødegaard og hans kanariegul­e Audi, som Skat regner med at ejeren fremover vil sove i for at undgå at betale boligskat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark