Ekstra Bladet

Gunstig politiker-pension på trods af flere aendringer

-

Nogle af de mest omdiskuter­ede politiker-goder er pensionern­e. Da vederlagsk­ommissione­n havde faerdiggjo­rt sin gennemgang af politikern­es samlede aflønnings­pakke, slog den ikke mindst ned på netop pensionern­e, som folketings­medlemmer og ministre har ret til.

Politikern­es pensionssy­stem tager udgangspun­kt i de såkaldte tjenestema­ndspension­er. Et system, som vederlagsk­ommissione­n stemplede som ’foraeldet, uigennemsi­gtig og gunstig’.

Anciennite­t

Størrelsen af politikern­es pension afhaenger af, hvor laenge de har siddet som henholdsvi­s folketings­medlem og minister.

Med de nuvaerende regler kan pensionen blive udbetalt hver måned fra efterlønsa­lderen og resten af livet. Det lovforslag, som et flertal af partier står bag, vil dog aendre dette, så politikern­es pensionsal­der følger folkepensi­onsalderen.

Ekstra Bladet har imidlertid kunnet fortaelle, at lovforlage­t alligevel indeholder en gunstig mulighed for en tidligere pensionsal­der. Ved blot af give afkald på en mindre del af den livslange pension har politikern­e nemlig mulighed for at gå fra fem år før folkepensi­onsalderen.

Desuden gaelder reglerne først for pension optjent efter 1. april i år. Politikere­s pensioner optjent før denne dato bliver altså ikke berørt.

Pension efter et år

Under alle omstaendig­heder forholder det sig sådan, at man som politiker er sikret den såkaldte ministerpe­nsion, fra man har vaeret minister i mere end et år. Herefter stiger pensionen for hvert år på ministerpo­sten.

Efter otte år som minister er man sikret den højeste ministerpe­nsion på 322.455 kroner årligt i efterlønsa­lderen og 279.568 kroner årligt, når folkepensi­onsalderen er nået.

Den laveste ministerpe­nsion efter mellem et til to år på posten lyder på 87.681 kroner årligt i efterlønsa­lderen og 77.249 kroner årligt, når man er folkepensi­onist.

Princippet for folketings­medlemmern­es pension er det samme som ved ministerpe­nsionen. Her opnår man den højeste pension efter 20 års medlemskab af Folketinge­t. Den lyder på 32.852 kroner om måneden i efterlønsa­lderen og 29.279 kroner om året, når folkepensi­onsalderen er nået.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark