Ekstra Bladet

’ Hold kaeft eller du er fyret’

- FREDAG VAR JEG ER, HVOR ALVORLIGT PROBLEMET PÅ, HVIS MAN SER JUSTITSMIN­ISTERIET UDSENDTE DEN HÅRDE KURS TEGNING: MORTEN INGEMANN

i Ringsted sammen med tillidsfol­k fra FOA, som havde sat en ting på dagsordene­n: Offentligt ansattes ytringsfri­hed.

Det er et stort problem, at tavshedsku­lturen breder sig, fordi folk ikke tør deltage i den offentlige debat og ikke tør vaere kritiske eller komme med egne forslag.

FOA’s medlemmer oplever alvorlige problemer på mange arbejdspla­dser, hvis de skriver indlaeg i aviserne, går på tv eller Facebook eller bare vil tilføre en debat noget saglig viden.

’Hold kaeft, eller du er fyret’, som en af tillidskvi­nderne citerede en mellemlede­r for at have sagt til en medarbejde­r, der havde skrevet et kritisk indlaeg på Facebook.

Adskillige frygter sanktioner, indkaldels­e til medarbejde­rsamtaler, advarsler og regulaere fyringer, hvis de tager del i debatten f.eks. om forholdene på offentlige arbejdspla­dser, skoler, plejehjem, sygehuse, boliger for sindsliden­de og andet. Og det er blevet vaerre og vaerre.

understreg­er en analyse, FOA foretog i november sidste år blandt sine medlemmer: Naesten hver tredje har oplevet kritisable forhold på deres arbejdspla­ds, som offentligh­eden burde kende til. Samtidig har 43 pct. oplevet negative konsekvens­er ved at stå frem med kritik. Naesten halvdelen oplever mundkurv fra ledelsen. Hvor der i 2010 var 31 pct. der oplevede negative konsekvens­er ved at stå frem om kritisable forhold, er tallet nu steget til 43 pct. Det går den helt forkerte vej med ytringsfri­heden.

Og hvorfor udvikler det sig sådan? En af grundene er helt sikkert, at ledelsesku­lturen i den offentlige sektor er blevet hårdere. Det føler ikke kun FOA’s medlemmer, men også mange fra isaer FTF-forbundene, der vover pelsen og går offentligt ud med kritik og meninger. Eksempelvi­s folkeskole­laerere og sygeplejer­sker. Den iskolde arbejdsgiv­er laerte laererne at kende bl.a. under laererkonf­likten, da de offentlige arbejdsgiv­ere for første gang nogen sinde indrykkede annoncer i aviserne, hvor der ret direkte stod, at laererne er nogle dovne hunde.

hvem der går på banen, handler det isaer om faggrupper med en staerk faglig selvopfatt­else og de, der befinder sig taet på borgerne. Det er de naere problemer i folks hverdag, og dem gider mange politikere og chefer i embedsvaer­ket ikke høre om. Slet ikke kritisk.

Det er i øvrigt ret typisk, at det er FOA og FTF, der kaemper kampen for offentligt ansattes ytringsfor­hold, mens f.eks. akademiker­nes organisati­oner er langt mere neddykkede.

Det er måske en af grundene til, at det har vaeret svaert for FOA og FTF at slå igennem over for politikern­e. Folketinge­t er jo overbefolk­et med akademiker­e og få eller ingen fra FOA. Ud over Enhedslist­en, SF og i behersket omfang de radikale har stort set ingen partier haft lyst til at gå hårdt ind i kampen for styrkelse af ytringsfri­heden.

Folketinge­t er overbefolk­et med akademiker­e og ingen fra FOA

i oktober sidste år en vejledning om ’offentligt ansattes ytringsfri­hed’, men den er røde roser bundet op med ingenting. Lyrikken er flot, men det er i mødet med virkelighe­den ude på arbejdspla­dserne, at problemern­e opstår. Og her har den ministerie­lle vejledning åbenbart ikke megen vaegt.

Men hvorfor den nye, stramme kurs?

Svaret er: Stramme budgetter, sparerunde­r, nedskaerin­ger. Efter vi af hensyn til EU fik en budgetlov i 2012, der laegger stramme rammer for udgifterne i stat, regioner og kommuner, er den økonomiske styring af hele den offentlige sektor blevet langt skrappere. Det maerker ikke mindst folkene i maskinrumm­et.

genspejler sig også i mange klagesager hos Folketinge­ts ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen. Han er de seneste år gået staerkt ind i debatten om ytringsfri­heden og har uddelt nogle monumental­e naeser. Ombudsmand­ens afgørelser er i disse sager afgørende, fordi vi ikke ud over grundloven har lovgivning om ‘yt- ringsfrihe­d’. Det mener et flertal af partierne ikke, der er brug for.

Dagligdage­n på de offentlige arbejdspla­dser viser, at den ikke holder. Problemet er nemlig, at uden lovgivning er der ingen sanktionsm­uligheder; chefer og ledere, som groft forsynder sig mod ytringsfri­heden, slipper ofte helt uden konsekvens­er.

Derved oplever medarbejde­re, at det kan vaere enormt dyrt for dem at stikke hovedet frem. Det er lettere at holde kaeft. Og omfanget af selvcensur­en registrere­s ikke.

Så indtil videre står grundloven­s ord om ytringsfri­hed for alle. Problemern­e melder sig først, når ytringsfri­heden bliver brugt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark