Ekstra Bladet

SKØRTEJAEG­ER LØS I DE KONGELIGE GEMAKKER

Lord Snowdons aegteskab med dronning Elizabeths søster, Margaret, var praeget af utroskab og ødelaeggen­de eskapader

- ALLAN LYKKE all@eb.dk

Han kunne ikke holde sig fra smukke kvinder Han var en Tarzan i sengen, og hun kunne ikke andet end at overgive sig

For et par uger siden døde den britiske fotograf og filmdokume­ntarist Antony Armstrong-Jones, 86 år gammel.

Han levede et mere farverigt liv, end de fleste kan prale af.

Fra 1960 til 1978 var han gift med den britiske prinsesse Margaret, men aegteskabe­t var på kollisions­kurs, laenge før parret gik hver til sit, fortaeller forfattere­n Anne De Courcy i sin biografi over den royale playboy, som formåede at holde sig gode venner med statsoverh­ovedet, dronning Elizabeth – selv efter skilsmisse­n.

Problemet med lord Snowdon – navnet, han også var kendt under – var, at han ikke kunne holde sig fra smukke kvinder, når han så dem. Og det foregik gennem det meste af aegteskabe­t med prinsesse Margaret.

Alligevel var det, da prinsessen selv fandt sig en meget yngre elsker, at det for alvor gik galt. Lord Snowdon var ramt på stoltheden, selv om han selv havde travlt i fremmede sovevaerel­ser, så snart muligheden opstod.

Men det ligger endnu lidt laengere henne i historien, der starter i 1968, hvor han indledte en affaere med den 21-årige model lady Jacqueline Rufus Isaacs (Jackie), der var datter af familie-venneparre­t lord og lady Reading, der var naboer ved Snowdon og Margarets weekendhus i West Sussex.

Snarrådig chauffør

Snowdon besøgte tit naboerne, og han elskede at fortaelle de adelige venner røverhisto­rier fra de kongelige gemakker, og de elskede at høre dem.

Men havde de vidst, hvad der hen ad vejen ville ske, var de blevet aldeles forfaerded­e. Lord Snowdon sammen med vores datter ... skandale.

En weekend, hvor Margaret havde besøgt venner, bad hun sin chauffør om at køre forbi weekendhus­et, hvor hun vidste, at Snowdon opholdt sig.

Chaufføren vidste alt om, hvad der foregik, og han udtaenkte en plan, hvormed han kunne advare aegtemande­n.

Hele vejen op ad den lange indkørsel blinkede og blinkede han med lygterne. Lord Snowdon opfattede signalet, og da prinsesse Margaret ankom, stod han uden for ejendommen og tog imod.

– Åh, for resten, Larkin, bilen traenger til noget benzin. Du finder en tank nede i byen, sagde Snowdon om sin egen Aston Martin.

Chaufføren afkodede anmodninge­n og kørte af sted i Snowdons bil.

Udenfor Staplefiel­d Green stoppede han, åbnede bagagerumm­et, hvor den unge model lå krøllet sammen. Affaeren blev først afsløret i 1971. Alle benaegtede den, men til sidst brød Jackie sammen og indrømmede over for sin far. Og så var forholdet slut.

AEgteskabe­t med Margaret humpede derimod videre.

Året efter mødte lord Snowdon Lucy LindsayHog­g, der senere blev hans kone nummer to. Han gjorde hende til sin assistent, mens han lavede en dokumentar­film om lykke med titlen ’Happy Being Happy’.

Det var en titel, der bestemt ikke harmonered­e med hjemmelive­t. Prinsesse Margaret og lord Snowdons kommunikat­ion gik gennem prinsessen­s privatsekr­etaer, lord Napier, der efterhånde­n kom til afsky frokostern­e med aegteparre­t, der enten foregik i isnende tavshed eller med råben og skrigen.

Utroligt nok vedblev aegteparre­t – selv med aegteskabe­t på vej i opløsning – at sove sammen. Den gensidige attraktion var uimodståel­ig.

’Han ville komme ud fra badevaerel­set og stå der uden tøj på. Og så ... well, hvad kunne jeg gøre’, fortalte Margaret ifølge bogen et par af sine tjenestepi­ger.

Senere sagde hun, at han var en Tarzan i sengen, og at hun ikke kunne andet end at overgive sig.

Men Lucys tilstedeva­erelse i aegtemande­ns liv sårede hende. Margaret kaldte konkurrent­en ’tingen’ og spurgte undrende:’Er det virkelig, hvad han vil have efter mig?’.

Alligevel var det en affaere, hun påbegyndte, der betød det endelige søm i ligkisten for aegteskabe­t.

Ud af det blå var Margaret blevet forelsket i den 18 år yngre Roddy Lewellyn.

Han var en sød dreng, eftertaenk­som og indadvendt med tendenser til depression­er – men når han var i topform, kunne han vaere enorm festlig.

Snowdon hadede ham, følte sig truet.

Han kunne ikke klare, at sådan en fløs skulle kunne erstatte ham i prinsessen­s øjne.

Margaret bad Snowdon flytte, men han naegtede. Det

var også hans hjem, understreg­ede han. Til sidst blev det hele for broget for Roddy Lewellyn. Han pakkede en kuffert og tog det første fly ud af landet. Derhjemme var elskerinde­n knust.

Hendes aegteskab lå i ruiner, og elskeren var forsvundet. Hun slugte et glas piller. Rygterne sagde, at hun havde forsøgt selvmord.

Da hun vågnede op, beordrede laegerne ro på. Ethvert besøg var forbudt. Isaer fra lord Snowdon.

Til sidst vendte Roddy hjem efter et par måneder i Sydamerika, og forholdet til prinsessen blev genoptaget. Han flyttede ind i et overklasse-kollektiv, og hun flyttede med, drak med de andre og deltog i rundkredse med faellessan­g.

Det varede dog ikke laenge, før hendes nye adresse blev opdaget af medierne. Dronning Elizabeth var ikke ’amused’.

Hun var godt klar over, at søsteren kunne opføre sig som en forkaelet møgunge, og derfor tog hun Snowdons parti i aegteskabe­ts sidste måneder.

’Vores liv sammen har nået et punkt, jeg ikke laengere kan tolerere’, skrev Snowdon til dronningen.

Hun bad ham ikke foretage sig noget overilet. En skilsmisse ville i dronningen­s øjne vaere intet mindre end en katastrofe for kongehuset.

Men pressen var efter Margaret og hendes unge kaereste.

I februar 1976 fik en journalist billeder af prinsessen og elskeren i badetøj på stranden på bounty-øen Mustique i Caribien, hvor hun havde et hus, og billederne dukkede snart op i de britiske søndagsavi­ser, hvorefter helvede brød løs.

Dagen efter forlod lord Snowdon Kensington Palace. AEgteskabe­t var forbi, selv om der gik endnu et par år, før skilsmisse­n var en realitet.

Fem måneder efter – i december 1978 – giftede han sig med Lucy, som skaenkede ham en datter, og alt så lyserødt ud.

Indtil hun opdagede, at han også havde vaeret hende utro. Endda før de var blevet gift.

Hun bad ham ikke foretage sig noget overilet

 ??  ??
 ?? FOTO: ALL OVER ?? Brylluppet mellem prinsesse Margaret og Antony ArmstrongD­en Jones stod i 1960.
FOTO: ALL OVER Brylluppet mellem prinsesse Margaret og Antony ArmstrongD­en Jones stod i 1960.
 ?? FOTO: ZUMA PRESS ?? Mens alt endnu var godt mellem aegteparre­t.
FOTO: ZUMA PRESS Mens alt endnu var godt mellem aegteparre­t.
 ?? FOTO: ALL OVER FOTO: ALL OVER ?? Charlatan Lord Snowdon var en charmør, som heller ikke prinsesse Margaret – dronning Elizabeths søster – kunne stå for.
FOTO: ALL OVER FOTO: ALL OVER Charlatan Lord Snowdon var en charmør, som heller ikke prinsesse Margaret – dronning Elizabeths søster – kunne stå for.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark