Ekstra Bladet

2017 er året, hvor endnu mere teknologi, som gør livet lettere, rykker ind i bilerne, bl.a. elektronis­ke nøgler, siger bilteknisk redaktør hos FDM, Søren W. Rasmussen

- JENS OVERGAARD

Bestil din pakke på nettet og få den afleveret i din bil, der fungerer som en stor postkasse. Det kan meget vel blive hverdag for danskere i det nye år.

I forvejen har bl.a. Audi og Volvo aftaler med transportf­irmaet DHL, hvor man som forsøg i Tyskland har arbejdet med bilerne som postkasser. Men med nye services som Opels Onstar, der er standard i stort set alle nye Opelbiler, hvor du kan låse bilen op og i med din mobiltelef­on, kan muligheden i princippet bruges af rigtigt mange.

Det er blot en af de mange nyskabelse­r, som kan vaere med til at gøre livet lettere for bilejerne i 2017. Det nye år vil nemlig byde på mange teknologis­ke nyheder, som gør hverdagen lettere, mens flere får gavn af teknologi, som tidligere kostede dyrt eller var forbeholdt de eksklusive maerker.

Sådan lyder nogle af forudsigel­serne fra Søren W. Rasmussen, som er bilteknisk redaktør på FDM’s blad Motor og jaevnligt rejser rundt i verden for at opstøve nye trends og tendenser.

Flere services

Over en kam vil vi se fortsat flere modeller med store berøringss­kaerme, der giver ny funktional­itet, når de for eksempel kan bruges med Apple CarPlay og gratis navigation­sanlaeg med Apple Maps.

I det nye år kan ejere af Samsung og andre Androidtel­efoner glaede sig over, at Android Auto endelig kommer på dansk, hvilket betyder, at systemet – inklusive Google Maps - kan bruges herhjemme.

Samspillet mellem telefon og skaerm vil også vokse.

- I øjeblikket går udviklinge­n inden for, hvad bilernes skaerme kan ikke så hurtigt, derfor vil man kunne øge funktional­iteten, når telefonern­e opdateres. Men inden for nogle år vil bilerne selv blive udstyret med SIMkort, og så kan selve bilen opdateres, som vi ser det på telefoner, siger Søren W Rasmussen.

Mod selvkørend­e biler

På sikkerheds­fronten kommer der mange nye funktioner. I og med automatisk­e nødbremser, som også kan reagere over for fod- gaengere, bliver en nødvendigh­ed for at nå fem Euro NCAPstjern­er, vil fortsat flere nye biler få dem, mens de eksisteren­de vil blive udbyggede, så de for eksempel kan reagere på svingende trafik i den modkørende vognbane eller bløde trafikante­r ved bakmanøvre­r.

Nye områder daekkes også ind, som Audis system, der reagerer, hvis du åbner en dør, men har overset en cyklist, der kan risikere at køre ind i døren.

Volvo er på banen med et system, hvor flere biler kan snakke sammen og advare hinanden og førerne, hvis der f. eks. er glat på en bestemt straekning.

- Alle de her nye sikkerheds­systemer er samtidig små skridt hen mod selvkørend­e biler, og det er i den sammenhaen­g, at de også skal ses, siger Søren W. Rasmussen.

Flere hybridbile­r

vil vi se en fremgang for benzinmoto­rerne på bekostning at diesel.

- Benzinbile­rne vil få en stadig større andel. Den skyldes, at de får en fortsat bedre braendstof­økonomi, mens dieselmoto­rerne bliver dyrere at producere, siger Søren W. Rasmussen, som forudser, at også flere erhvervsbi­lister vil skifte fra diesel til benzin.

I 2017 bliver de nuvaerende Euro 6-krav til bilers udledning skaerpet. Det betyder, at nogle bilfabrikk­er går mod downsizing-bølgen og vil have større volumen i motorerne for at leve op til de nye krav; VW-koncernen kommer med en ny 1,5 TSI-motor, som afløser nogle af de nuvaerende 1,4 TSI-motorer.

Alle de her nye sikkerheds­systemer er samtidig små skridt hen mod selvkørend­e biler

 ??  ??
 ?? FOTO: OPEL ?? Opels Onstar-system, hvor du både kan tilkalde hjaelp ved ulykker, få besked om bilens tilstand og styre den over telefonen, bliver fulgt op af andre bilfabrikk­er.
FOTO: OPEL Opels Onstar-system, hvor du både kan tilkalde hjaelp ved ulykker, få besked om bilens tilstand og styre den over telefonen, bliver fulgt op af andre bilfabrikk­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark