Ekstra Bladet

Magter et pigebarn på 33 at aendre noget som helst i den svimlende administra­tion?

- TEGNING: MORTEN INGEMANN

Digital tinglysnin­g: Pris godt 500 millioner kr. Budgetover­skridelse 265 millioner kr. Indført i 2009 med halvandet års forsinkels­e.

Politiets sagsbehand­lings-system Polsag: Pris 500 millioner kr. Alt gik galt under pilotproje­kt på Bornholm. Skrottet i 2014.

Arbejdsska­destyrelse­ns it-system Proask: Pris 165 millioner kr. Droppet i 2013.

Skats inddrivels­esapparat EFI: Pris 1,2 milliarder kr. Forsinket seks år. Forsøgt indført i 2013, men opgivet i 2015.

ATP kraever senest 500 mio. kr. i erstatning af KMD A/S, som skulle udvikle et system til udbetaling af folke- og førtidspen­sion. Forsinkels­en er på 15 måneder.

UD OVER GIGANTISKE

overskride­lser i både tid og penge har de kiksede offentlige moderniser­ingsforsøg det faellestra­ek, at de naesten alle sammen leveres af firmaet KMD, engang kendt som Kommunedat­a. Foretagend­et har en saer evne til at tilgramse sig statslige og kommunale ordrer.

Men typisk aendres standardlø­sninger til komplicere­de individuel­le systemer, som er vanskelige at programmer­e, komplicere­de at betjene – og altid staerkt forsinkede samt langt dyrere end aftalt.

KMD med 3000 ansatte nyder yderligere den fordel, at firmaet tjener hundreder af ekstra millioner på, at deres egne gamle systemer kører videre til toppris, mens der files langsommel­igt på de nye.

Det påfaldende er, at nye systemer først ’forbedres’ gennem mange års udvikling, mens priserne siger stejlt. Til slut brister kundernes tålmodighe­d. Projektern­e droppes. Pengene er tabt.

DET ER ALTSÅ SYND

at sige, at stat og kommuner har praesteret noget tigersprin­g ind i computerve­rdenen.

Derimod har tilbøjelig­heden til at udsaette og betale ekstra vaeret horribel. Den elendige kundebetje­ning, som isaer KMD står for, har kunnet lade sig gøre, fordi de offentlige chefer har fundet sig i overskride­lser i håb om at beholde jobbet og ikke blive draget til ansvar.

Det er de heller ikke blevet, og lige praecis på dét felt kunne Sophie Løhde gøre gavn ved at aendre praksis, så det får følger at disponere skatteyder­nes penge så idiotisk, som det er sket. Og så burde hun sørge for, at KMD ikke får flere ordrer i det offentlige.

Smukke tanker – men nok for meget forlangt af den unge innovation­sminister.

KMD har en saer evne til at tilgramse sig offentlige ordrer

 ??  ?? TJA, DER ER ELLERS
TJA, DER ER ELLERS
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark