Ekstra Bladet

LUNDES VÅDE DRØM:

- JACOB HØNGAARD JENSEN

– Det her er en tikkende bombe under havmiljøet og under vores fiskebesta­nd. Herunder den vilde havørred-bestand.

Formanden for Danmarks Sportsfisk­erforbund, Verner W. Hansen, der er hovedorgan­isation for sports- og lystfisker­foreninger i Danmark, er rasende over Miljøog Fødevaremi­nister Esben Lunde Larsens (V) nye lovforslag, der skal bane vejen for virksomhed­er, som vil oprette store havbrug med opdraet af tonsvis af regnbueørr­eder og laksefisk.

Altså en reel pengemaski­ne, som man også ser i Norge, der har store lakse-havbrug.

Havbrugene kritiseres for at ville udlede tonsvis af kvaelstof i de danske farvande til skade for fisk, havdyr, vandmiljø og planteliv.

Kvaelstof, som også udledes fra landbruget i store maengder, kan medføre iltsvind, og det har konsekvens­er for det marine dyre- og planteliv.

Det mener miljø-ordfører fra Det Radikale Venstre, Ida Auken, der også er staerkt kritisk over for det nye lovforslag.

Stor folkelig modstand

– Jeg synes det er en dårlig idé, og vi kan også se, at der er en meget stor folkelig modstand mod det. Fordi man er meget bekymret for, om vandet kan tåle det, siger Ida Auken og fortsaette­r:

– Hvis man havde lavet det på en anden måde, så kunne man godt have skabt plads til havbrug. Men nu har man altså valgt at også landbruget får lov til at forurene mere. Derfor er der ikke plads til det her. For det begynder at true dyrelivet.

– Opdraet af fisk er meget bedre at lave på land. Fordi man kan isolere forurening­en på land, uddyber Ida Auken.

Miljøminis­terens forslag vil medføre en regulaer aendring af miljøbesky­ttelseslov­en og udstede regler, som gør det muligt at godkende havbrug, der ellers ikke ville kunne opnå miljøgodke­ndelse på grund af forholdet til havmiljøet.

Med de nye regler vil ministeren bane vejen for at godkende havbrugene med vilkår om, at ejerne af havbrugene på sigt skal etablere og drive såkaldte 'kompensere­nde marine virkemidle­r'.

I praksis betyder det primaert opdraet af muslinger. Ifølge ministeren skulle muslingern­e fjerne en maengde kvaelstof fra det område, som havbruget direkte eller indirekte udleder til.

Når muslingern­e høstes, bliver naeringsst­offer fra muslingern­e, som de har optaget, fjernet fra vandområde­t. På den måde reduceres de negative miljømaess­ige konsekvens­er, der følger af havprodukt­ion.

Dybt problemati­sk

Problemet er blot, at det ifølge formanden for Danmarks Sportsfisk­erforbund er meget tvivlsomt, hvor effektive de kunstigt anlagte muslingefa­rme, er til at opsluge

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark