Ekstra Bladet

MØRKLAEGNI­NG

BAG GARDINERNE Trods ny politisk aftale er der fortsat stor lukkethed om de mange millioner, partierne modtager i privat partistøtt­e

- JANUS ØSTERGAARD jao@eb.dk

Mørklaegni­ngsgardine­rne er trukket godt og grundigt ned, når det kommer til de mange millioner private støttekron­er, de politiske partier modtager hvert år.

Et politisk flertal bestående af regeringen og Socialdemo­kratiet er ellers gået sammen om en aftale, der skal sikre større åbenhed i systemet.

Men sandheden er, at den private partistøtt­e stadig i høj grad kan holdes hemmelig, og at de danske regler slet ikke sikrer den samme åbenhed, som vi ser i landene omkring os.

Dermed vil danskerne fortsat savne svar på, hvor meget A.P. Møller-Maersk eksempelvi­s giver til de borgerlige partier, eller hvad 3F spytter i kassen hos Socialdemo­kraterne.

Risiko for korruption

Knut Gotfredsen, formand for den danske afdeling af den globale anti-korruption­sorganisat­ion Transparen­cy Internatio­nal, er absolut ikke imponeret:

– Vi mener, at det, der er lagt frem, er helt uacceptabe­lt. Vi ligger i bunden af ligaen i forhold til de andre europaeisk­e lande på det her område, og der bør vi ikke ligge.

– Det her handler om risikoen for korruption. Om muligheden for at gå ind at praege og få indflydels­e på en proces for penge. Og det er i hvert fald ikke det, demokrati handler om, siger han.

AEndrer intet

Med den nye politiske aftale aendres reglerne på enkelte områder. Fremover skal det blandt andet offentligg­øres, hvem der kommunalt eller regionalt yder bidrag på over 20.000 kroner til et parti.

Desuden indføres der et forbud mod at modtage anonyme bidrag, der overstiger 20.000 kroner.

Men ifølge kritikerne går aftalen behaendigt uden om de elementer i lovgivning­en, som for alvor mørklaegge­r de private støtte-millioner.

Ikke mindst er der fortsat intet krav om, at beløbet på større donationer skal offentligg­øres i partiernes regnskaber. Kravet er blot, at navnet på ydere af bidrag over 20.000 kroner skal fremgå af partiregns­kaberne. Det samme skal det samlede beløb for alle donationer.

Men størrelsen på det enkelte bidrag kan altså holdes fuldstaend­igt hemmeligt.

Stor forskel

Det er meget problemati­sk, lyder det fra Knut Gotfredsen, Tranparenc­y Internatio­nal:

– Når folk overvejer at stemme på et parti, er det vigtigt at vide, hvem der er de økonomiske interesser bagved. Der er trods alt forskel på, om man har givet 20.000 kroner til et parti eller to millioner.

– Der er forskel på, om en virksomhed giver et bidrag for at støtte den demokratis­ke mangfoldig­hed, eller om man gør det for at få partiet i Folketinge­t, så man virkelig kan få indflydels­e, siger han.

Folk skal vide, hvad der foregår

Et ekspertudv­alg har tidligere foretaget en grundig analyse af reglerne for partistøtt­e. Det tidligere medlem af udvalget, professor ved Aarhus Universite­t Jørgen Albaek Jensen, mener også, at de private bidrag skal frem i lyset.

– Penge og politisk indflydels­e hører sammen, så hvis man giver rigtig mange penge, så antager man også, at det giver mulighed for at have en politisk indflydels­e. Hvis det skal give nogen mening at afholde demokratis­ke valg, så må vaelgerne vide, hvem der yder indflydels­e på hvem. Det ved man så ikke, når man ikke kan få at vide, hvor mange penge der gives fra bestemte personer til bestemte partier. Folk skal vide, hvad der foregår, og så må de drage deres konklusion­er ud fra det, siger han.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark