Ekstra Bladet

’HURTIGST MULIGT’: Faaborg-Midtfyn skal have ny ambulance

Der skal flyttes en ambulance fra Trekantsom­rådet til det sydfynske, foreslår Region Syddanmark

- RASMUS FLINDT PEDERSEN MIKKEL RYRSØ mr@eb.dk Laes lederen på bagsiden

Familien til Kirsten Inger Petersen, der 19. december døde af hjertestop, sidder i dag - som tidligere beskrevet i Ekstra Bladet frustrered­e tilbage i Faaborg. Var akutbilen ikke blevet sparet vaek, var der nok kommet hjaelp langt hurtigere. Borgerne i Faaborg-Midtfyn Kommune skal have hurtigere hjaelp, når de ringer 112, end de får i dag. I hvert fald, hvis det står det til det praehospit­ale udvalg i Region Syddanmark.

I et tillaeg til den oprindelig­e dagsorden til dagens møde i udvalget, anbefaler regionens ansatte på området nemlig, at der etableres en ekstra ambulance i det sydfynske. Og det er en god ide, lyder det fra formanden for det praehospit­ale udvalg i Region Syddanmark, Thyge Nielsen (V).

– Vi er generelt pressede på vores beredskabe­r og responstid­smål på Fyn, så derfor regner jeg bestemt med, at vi indstiller til regionsråd­et, at der skal vaere en ekstra ambulance i FaaborgMid­tfyn Kommune. Er der flertal i det praehospit­ale udvalg, så er Venstre, Socialdemo­kraterne og DF også bag det i regionsråd­et. Så jeg regner absolut med, at de får en ekstra ambulance.

Regionens ansatte foreslår endvidere, at ambulancen oprettes hurtigst muligt og finansiere­s ved, at der spares en dagsbemand­et ambulance vaek fra Kolding. Thyge Nielsen håber dog på, at finansieri­ngen kan findes andetsteds, så der ikke skal spares ambulancer.

Livsfarlig besparelse

Ekstra Bladet besøgte for nylig Faaborg på Sydfyn, hvor borgerne i laengere tid har protestere­t over, at de i foråret 2016 måtte se deres akutbil sparet vaek.

Siden har der kun vaeret én ambulance i byen med over 7000 indbyggere, og den 19. december 2016 fik det fatale konsekvens­er.

Da Kirsten Inger Petersen fik hjertestop i sit hjem i Faaborg var ambulancen nemlig optaget. Selv om Kirsten Petersens datter med det samme ringede 112, gik der 18 minutter, før ambulancen kom, fordi den skulle komme fra Svendborg. Kirsten Petersen blev kort efter ambulancen­s ankomst erklaeret død.

Lang ventetid

Trods meldingen om den nye ambulance til det sydfynske kunne begejstrin­gen nok vaere større for faaborgens­erne.

Den ekstra ambulance kommer nemlig ikke til at have hjemme i Faaborg by, understreg­er Thyge Nielsen. Og det er da heller ikke det, der foreslås det praehospit­ale udvalg i indstillin­gen fra regionens ansatte:

– Med henblik på dels at styrke ambulanceb­eredskabet i Faaborg-Midtfyns Kommune, og samtidig aflaste presset på øvrige ambulanceb­eredskaber på Fyn, foreslås det, at der etableres et ekstra ambulance-døgnbereds­kab centralt på Fyn med base i Hillerslev-området eller området omkring Brobyvaerk i Faaborg-Midtfyns Kommune.

I tilfaeldet med Kirsten Petersen skyldtes den lange ventetid som naevnt, at ambulancen i Faaborg var optaget, og der derfor skulle komme en fra Svendborg. Men selv med en ekstra ambulance i for eksempel Brobyvaerk, vil der stadig vaere en del kørevej.

– I ca. 10 pct. af tilfaelden­e i Faaborg er deres ambulance optaget. Mens det i dag tager 18-20 minutter at komme fra Svendborg, vil det tage omkring 13 minutter, hvis ambulancen skal komme fra Brobyvaerk. Broby er det område i Faaborg-Midtfyn Kommune, der har de laengste responstid­er. Så dette er det rigtige at gøre, siger Thyge Nielsen.

Halv løsning

Den vurdering er Andreas Møller (K), medlem af kommunalbe­styrelsen i FaaborgMid­tfyn, dog ikke enig i. Den konservati­ve politiker har vaeret meget aktiv i kampen for at få akutbilen tilbage til Faaborg.

– Det her er en halv løsning. Det er rigtigt, at responstid­erne i Broby-området er rigtig dårlige, men der er stadig langt for den ambulance til Faaborg og områderne omkring.

Fra Brobyvaerk til Bøjden, vest for Faaborg, er der 23 kilometer.

Den nye ambulance forventes at vaere i brug allerede medio marts, fortaeller Thyge Nielsen.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Koldings borgmester Jørn Pedersen (V), men det har ikke vaeret muligt.

I ca. 10 pct. af tilfaelden­e i Faaborg er deres ambulance optaget

saetter fokus på sundhedsva­esenet og ulighed i adgangen til laegehjael­p, hvad end det er akut eller i hverdagen. Har du oplevet at vente laenge på ambulancen ved livstruend­e sygdom, eller har du meget langt til laegen, hører vi gerne fra dig. Du kan kontakte journalist Mikkel Ryrsø på mr@eb.dk.

 ?? FOTO: ?? Hjaelpen kom for sent
FOTO: Hjaelpen kom for sent

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark