Ekstra Bladet

KEJSERENS FALD

OLDSOM DEROUTE: en brasilians­ke ngrebsbomb­er driano blev delagt af narko, prut og våben

- JONAS SØRVIN KRISTIANSE­N Jonas@eb.dk

Midt i sin fremgangsr­ige fodboldkar­riere blev han opkaldt efter en kejser i Italien og blev et landsholds­idol for unge, brasilians­ke drenge. Men der findes en anden fortaellin­g om den tidligere brasilians­ke angrebsbom­ber Adriano.

Kampen mod daemonerne, risikoen for selvmord og alkoholen og festerne, som aldrig endte.

Når slumkvarte­rerne frihedsber­øver menneskers hjerte og sjael, poserer Adriano med våben i favelaerne i stedet for at stå med en fodbold.

Sammen med sine brødre i ’Røde Kommando’ har Adriano byttet pasta og bilerne i Milano ud med narkotika og kvinder i Rio de Janeiro.

Kartellern­e

Han blev født i en by kendt for sit natteliv med karnevaler og samba. Adriano Leite Ribeiro voksede op i 80’ernes Brasilien, hvor demokratie­t begyndte at blomstre, efter at militaeret havde haft magten i landet.

Men selv om militaeret var vaek, blev kartel-banden ’Den Røde Kommando’ en del af hverdagen for drengene i Vila Cruzeiro. Kartellern­e kontroller­ede slumkvarte­rerne med jernhånd, der hvor ungdommen ofte drømte om grønne graesplaen­er.

– Jeg gik aldrig ud af skolen, jeg voksede op i et fattigt område, men trods alle problemern­e rundt omkring var jeg et normalt barn, som spillede fodbold, har Adriano selv forklaret om sin barndom.

Fra grusbanern­e i favelaen til middelklas­seklubben Flamengo begyndte Adrianos karriere at tage fart. Som 16-årig blev han forfremmet til førstehold­et, og fire dage senere scorede han i sin debut mod rivalen fra São Paolo.

Succesen førte til, at Inter i Italien købte ham til Serie A. Først blev han lånt ud til Fiorentina og senere til Parma. Da han kom tilbage til Milano-klubben, slog han stort igennem med målkavalka­der på alle mulige måder i Italien og ude i Europa. Det endte med, at Inter skrev klubhistor­ie ved at vinde ligatitlen fire år i traek, og Adriano blev angrebsmak­ker med den svenske superstjer­ne Zlatan Ibrahimovi­c.

Sloges mod daemoner

Hverken konkurrenc­en på holdet, skader eller modstander­ne kunne stoppe ham.

Men da alle troede, at Adriano var lykkelig, sloges han med sine egne daemoner. Han fik det svaert, da hans far Almir døde af et hjerteanfa­ld. Faderen havde vaeret et forbillede og en trofast støtte.

– Min far støttede mig altid.

– Han elskede at se mig spille. Uden ham begyndte mine problemer med alkohol. Jeg drak rigtig meget og kunne ikke stoppe igen, sagde Adriano til italienske medier.

Adriano havnede i problemer og begyndte at drikke ukontrolle­ret, hvilket han efterfølge­nde forklarede i et interview.

– Jeg drak alt, som kunne drikkes. Vin, whisky, vodka, øl. Og ja, meget øl.

Praestatio­nerne på banen blev dårligere, festerne flere, og misbruget blev en hverdag for Adriano i resten af hans karriere.

– Når jeg lå på den medicinske afdeling, kunne jeg lyve for pressen og sige, at jeg havde muskelsmer­ter, selv om jeg i virkelighe­den bare lå der, fordi jeg havde brug for at sove, fordi jeg

Når jeg lå på den medicinske afdeling, kunne jeg lyve for pressen og sige, at jeg havde muskelsmer­ter, selv om jeg i virkelighe­den bare lå der, fordi jeg havde brug for at sove, fordi jeg havde vaeret fuld Min far støttede mig altid. Han elskede at se mig spille. Uden ham begyndte mine problemer med alkohol

havde vaeret fuld, forklarede Adriano om sine problemer uden for banen.

Brasserens davaerende agent, Gilmar Rinaldi, så uroligt til fra sidelinjen.

– Jeg gjorde, hvad jeg kunne, men jeg var bange for, at han kunne finde på at begå selvmord, sagde Gilmar.

Betalte for fred

Selv om fodboldklu­bberne fortsat åbnede dørene, valgte Adriano i stedet at åbne natklubber­nes døre og arrangere egne fester i Rio de Janeiro.

– Jeg traenede angribere som Alessandro Del Piero, George Weah og Hernan Crespo, men ingen var staerkere teknisk end Adriano. Mit hjerte gør ondt, når jeg laeser om hans svaere liv, har hans tidligere Inter-traener Alberto Zaccheroni sagt, da han en dag åbnede aviserne og laeste om Adrianos problemer. Den tidligere stjerneang­ribers private liv har aendret sig siden de glansfyldt­e fodbolddag­e.

Medier og aviser offentligg­jorde billeder af ham med våben, narkotika og kriminelle bander. Han er blevet set sammen med kartellet ’Røde Kommando’, som han i hele sin barndom så styre området med vold.

’Røde Kommando’ er Brasiliens aeldste kriminelle gruppering, som blev dannet i et faengsel i 70’erne som en beskyttend­e gruppe for fanger i Rio de Janeiro.

Det begyndte med forbrydels­er som indbrud og bankrøveri­er, men i 80’erne moderniser­ede de virksomhed­en ved at engagere sig i kokainhand­len.

Det genererede både flere penge og hurtige penge, og gruppen arbejdede med colombians­ke narkokarte­ller for at kontroller­e kvarterern­e i favelaerne.

Ifølge lokale kilder i Rio betalte Adriano banden for at opretholde fred i slumområde­rne, hvor mange af brasiliane­rens venner og familiemed­lemmer fortsat bor.

 ??  ?? Snu
Snu
 ?? FOTO: ALL OVER ?? ublet Sammen med sine brødre i ’Røde Kommando’ har Adriano byttet pasta og bilerne i Milano ud med narkotika og kvinder i Rio de Janeiro.
FOTO: ALL OVER ublet Sammen med sine brødre i ’Røde Kommando’ har Adriano byttet pasta og bilerne i Milano ud med narkotika og kvinder i Rio de Janeiro.
 ?? FACEBOOK ?? Dette billede vakte stor opsigt på de sociale medier – da Adriano poserede med våben sammen med brasilians­ke bandemedle­mmer.
FACEBOOK Dette billede vakte stor opsigt på de sociale medier – da Adriano poserede med våben sammen med brasilians­ke bandemedle­mmer.
 ?? FACEBOOK ?? Adriano bliver barberet i favelaen.
FACEBOOK Adriano bliver barberet i favelaen.
 ?? FOTO: ALL OVER ?? Adriano spillede sammen med Zlatan Ibrahimovi­c i Inter.
FOTO: ALL OVER Adriano spillede sammen med Zlatan Ibrahimovi­c i Inter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark