Ekstra Bladet

’Stemmerne siger, jeg skal slå ihjel’

- ANN SOFIE JUUL JENSEN CAMILLA MARIE NIELSEN asj@eb.dk cama@eb.dk

26. marts 2016 blev sosu-assistent Vivi Nielsen draebt af et enkelt knivstik i ryggen. Den 57-årige kvinde var på arbejde på det socialpsyk­iatriske bosted Lindegårde­n i Roskilde, da en 31-årig mandlig beboer i henhold til tiltalen stak hende ned med en 23 centimeter lang køkkenkniv.

Vivi Nielsen forblødte, da knivstikke­t ødelagde vener, mavesaek og lever.

Plaget af stemmer

Den 31-årige mand forklarede i går i retten, at stemmer i hovedet styrer ham.

– Jeg kan huske, at de siger, jeg skal slå ihjel, men jeg ville ikke, forklarede han.

Den 31-årige mand var tydeligt påvirket af sagen. Flere gange tog han dybe indåndinge­r, inden han forklarede sig, og det meste af tiden sad han tavs, foroverbøj­et og kiggede ned i skødet. Han gentog flere gange, at han intet havde imod Vivi Nielsen, og det ikke var hans mening at slå hende ihjel.

Manden fortalte i retten, at han har hørt stemmer, siden han var 24 år. Stemmerne kommer blandt andet, når han er ked af det, sagde han. Men den skaebnesva­ngre aften i marts tog de tilsynelad­ende over.

– Når man har prøvet at komme af med dem (stemmerne, red.) mange tusinde gange, kan man ikke klare det mere. Til sidst ser man bare løsningen som selvmord, mord eller vold, sagde den drabstilta­lte.

Den tiltalte sagde i retten, at han røg hash, tog amfetamin og kokain. Han forklarede også, at når han tog stoffer og sniffede adhd-medicinen Ritalin, så kunne han holde stemmerne i hovedet vaek.

Ifølge den drabstilta­lte havde han bedt om hjaelp flere gange. Ifølge Vivi Nielsens kolleger, der mandag vidnede i retten, var flere af bostedets medarbejde­re opmaerksom­me på den 31-årige tiltaltes forvaerred­e mentale tilstand i tiden op til drabet.

– Han havde nogle uger forinden truet med at slå nogen ihjel, fordi vi ikke kunne hjaelpe med hans indre daemoner. Truslerne var rettet imod vores psykiater, og den gang blev han tvangsindl­agt med det samme, lød det fra en af de fremmødte medarbejde­re.

Men ifølge kollegerne blev den 31-årige tiltalte kort efter udskrevet igen uden nogen maerkbar aendring.

Indrømmer knivstik

I stedet blev hans tilstand kun vaerre i dagene op til drabet. Ifølge den tiltalte selv var han ustabil og havde på den skaebnesva­ngre aften taget mellem 0,5 og et gram amfetamin.

Han forklarede, at han havde hørt stemmer en del af ugen op til mordet på Vivi Nielsen, men den aften beor-

Jeg kan huske, at de siger, jeg skal slå ihjel, men jeg ville ikke

drede de ham til at slå ihjel.

– Jeg tror, det kan have noget at gøre med, at jeg ikke fik min medicin. Og det var sket flere gange den uge. Jeg havde ikke sovet, og jeg havde røget for meget hash. Det kan jeg ikke tåle, sagde den 31-årige.

Den 31-årige erkendte mandag i retten at have stukket Vivi Nielsen med en kniv, men han naegter sig skyldig i drab. I stedet forklarede han, at han forsøgte at sigte efter Vivi Nielsens balle, fordi han ikke stak for at slå ihjel.

Anklagemyn­digheden kraever manden faengslet på ubestemt tid på en psykiatris­k afdeling, da han er for syg til almindelig afsoning.

Der forventes at falde dom i sagen i dag.

 ??  ??
 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN PRIVATFOTO ?? Kaempede forgaeves– Vi vender hende om og laegger pres på såret med et viskestykk­e. Hun starter med at vaere ved bevidsthed, og så glider hun laengere og laengere vaek, forklarede en kollega, der forgaeves kaempede for at redde Vivi Nielsens liv den skaebnesva­ngre martsdag sidste år. Et voldsomt knivstik i ryggen kostede 57-årige Vivi Nielsen livet.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN PRIVATFOTO Kaempede forgaeves– Vi vender hende om og laegger pres på såret med et viskestykk­e. Hun starter med at vaere ved bevidsthed, og så glider hun laengere og laengere vaek, forklarede en kollega, der forgaeves kaempede for at redde Vivi Nielsens liv den skaebnesva­ngre martsdag sidste år. Et voldsomt knivstik i ryggen kostede 57-årige Vivi Nielsen livet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark