Ekstra Bladet

Jetlag vaerst når du rejser østpå

- ALEXANDER HØJFELDT LUND POLFOTO

Jetlag er blevet studeret i laboratori­er verden over i årtier, men det har vist sig svaert at måle, hvor stor indflydels­e det har på rigtige mennesker i det virkelige liv.

Men i en ny undersøgel­se er forskere kommet på en spøjs måde, hvorpå de kan måle, hvordan jetlag påvirker folk. Det skriver Lonely Planet.

Baseball og jetlag

Forskerne undersøgte 20 års baseball-kampe i den amerikansk­e Major League Baseball for at se, hvordan en høj rejse-frekvens påvirkede spillernes praestatio­ner.

Baseball-stjernerne rejser konstant frem og tilbage hen over Nordamerik­a og bliver ofte udsat for lange flyveture og tidsaendri­nger på op til tre timer.

En utroligt detaljeret undersøgel­se af alle kampene har afsløret en underligge­nde tendens.

Jetlaggen var staerkere, når holdene havde rejst østpå frem for vestpå, viser undersøgel­sen fra Northweste­rn University.

Laengere tilpasning

Videnskabe­n bag haenger sammen med kroppens cikadiske rytme bedre kendt som døgnrytmen. Sagt på den mest simple måde: Mennesket har udviklet sig til at fungere bedst i daglige cyklusser, der varer 24 timer.

Vores kroppe har lettere ved at klare at rejse vestpå og tilføje et par ekstra timer til dagen end at rejse østpå og miste timer.

Forskerne mener, at når man rejser vestpå, skal man bruge lidt mindre end en dag på at justere for hver time, man har tilføjet dagen.

Når man rejser østpå, skal man bruge naesten halvanden dag pr. time.

Effekten var tydelig i baseball-studiet, hvor hold, der skulle justere sig til nye tidszoner, underpraes­terede ganske voldsomt.

– De negative effekter af jetlag er diskrete, men de er målbare og signifikan­te, siger døgnrytme-ekspert Ravi Allada. Forskerne undersøgte 20 års baseball-kampe for at se, hvordan en høj rejse-frekvens påvirkede spillernes praestatio­ner.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark