Ekstra Bladet

Guldfirer på vej ud af OL

- TROELS CHRISTENSE­N tch@eb.dk

Danmark har så stolte OLtraditio­ner i maendenes letvaegtsf­irer i roning, at den danske båd i folkemunde er døbt Guldfirere­n.

Men nu er det måske snart slut med danske OL-medaljer i rodiscipli­nen, der i weekenden er i overhaenge­nde fare for at blive sløjfet fra det olympiske program.

Det sker på et møde i den kommende OL-vaertsby Tokyo, hvor Det internatio­nale Roforbund (Fisa) på en generalfor­samling skal indstille de olympiske discipline­r til OL i 2020.

Det Internatio­nale Roforbund (Fisa) ønsker at erstatte maendenes letvaegtsf­irer med en firer for kvinder i den åbne klasse.

Flere lande, deriblandt Danmark, har dog stillet et modforslag. Det går på at tilføje en letvaegtsf­irer for kvinder og fjerne en tung herrefirer.

– Det er rigtig skidt for Danmark, reagerer Eskild Ebbesen på nyheden om, at Guldfirere­n efter al sandsynlig­hed er fortid som olympiske bådklasse.

Medalje-leverandør

Siden 1996 har den vaeret fast, olympisk medalje-leverandør, og fem gange har han siddet med i letvaegtsb­åden og hentet medalje hver gang.

– Historisk har Guldfirere­n – og letvaegtsd­obbeltscul­leren med Mads Rasmussen og Rasmus Quist – jo stået for en stor del af de medaljer, Danmark har taget ved de seneste seks, olympiske lege, så det er klart, at Danmark resultatma­essigt kommer til at stå svagere fremover, frygter det nybagte medlem af sportens Hall of Fame.

– Rent følelsesma­essigt og personligt synes jeg, det er rigtig, rigtig aergerligt.

– Men det er mest aergerligt for de kommende roere og specielt for Danmark og dansk roning med den historie og de erfaringer, som vi har bygget op over mange år.

– Også for internatio­nal roning er det en fuldstaend­ig tåbelig beslutning, taget af nogle store, gammeldags nationer, som gerne vil have tung roning som det eneste.

– Men kigger du på sportens udbredelse udenfor Europa,

Det er mest aergerligt for de kommende roere og specielt for Danmark og dansk roning med den historie og de erfaringer, som vi har bygget op over mange år

er der verdensdel­e som Asien og Afrika, som har svaert ved at kunne stille med atleter i den tunge klasse men er mere konkurrenc­edygtige i letvaegt. For dem vil det vaere et kaempe tab, og det vil vaere en reduktion af internatio­nal roning, mener Eskild Ebbesen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark