Ekstra Bladet

FODBOLD NU ER AAB’ER AFR

I . NATIONALHE­LT I CAMEROUN: AaB’s Allan Gaarde fik for to år siden at vide, at der var et par spillere fra Cameroun, han skulle se naermere på. Den ene var Christian Bassogog

- GISLE THORSEN

For et halvt år siden havde Camerouns landstraen­er, Hugo Broos, aldrig hørt om Christian Bassogog. Og der var heller ikke ret mange andre i det ellers fodboldgla­de afrikanske land, der havde.

Det er der blevet lavet om på.

21-årige Christian Bassogog vil i dag ikke kunne bevaege sig rundt i hovedstade­n Yaoundé uden at blive genkendt – og tiljublet.

AaB’eren har i løbet af de seneste uger spillet sig ind i alle camerouner­es fodboldhje­rter og er som nykåret vinder af African Nations Cup nationalhe­lt hjemme i Cameroun.

Den lynhurtige angriber spillede hele finalen, da Egypten søndag aften blev besejret 2-1 Libreville i Gabon, men inden han fik lov at kysse det gyldne trofae, skulle han selv hyldes.

Christian Bassogog blev kåret til turneringe­ns bedste spiller og kom dermed i fornemt selskab med tidligere stjerner som Roger Milla, Abedi Pelé og Jay-Jay Okocha.

På tredje klasse i USA

Vejen til berømmelse har på en og samme tid vaeret kort og lang for Christian Bassogog.

For to år siden løb han rundt i Rainbow FC hjemme i Cameroun og drømte om at blive en ’rigtig’ fodboldspi­ller.

Det kan man godt tillade sig, når man er i klubben med det spøjse navn, for manden bag den, en vis Kingsley Pungong, har givet naering til mange unge camerounsk­e spilleres drømme.

Pungong har forbindels­er, som man siger, og han sendte i foråret 2015 Bassogog til North Carolina i USA.

I den tredjebeds­te amerikansk­e raekke – og med tilskuerta­l, der indimellem kunne taelles i hundreder – smagte teenageren Bassogog i Wilmington Hammerhead­s for første gang på fodboldliv­et, men allerede inden turen til staterne stod han på sportsdire­ktør Allan Gaardes blok.

Det er praecis to år siden, at AaB’s sportsdire­ktør for første gang blev introducer­et for navnet Christian Bassogog. De danske mestre var på traeningsl­ejr i San Pedro del Pinatar i det sydøstlige Spanien, og Allan Gaarde var på traenerjag­t.

Guldtraene­r Kent Nielsen havde lavet en forhåndsaf­tale med OB, og Gaarde var i gang med at afsøge muligheder­ne.

Under traeningsl­ejren mødtes han med den spanske fodboldage­nt Kaisor Basar, der havde taget hurtigtoge­t fra Madrid for at møde AaB-sportschef­en.

Tag et kig

Kaisor Basar er i firmaet Interlex Sport og vant til store navne og store handler.

Interlex Sport har vaeret involveret i mange handler med typisk spanske spillere i Premier League. Han havde eksempelvi­s en finger med i spillet, da Real Madrid-angriberen Fernando Morietnes i 2005 blev sendt til Liverpool.

Og det var netop Morientes, han var taget til San Pedro del Pinatar for at tale med Allan Gaarde om.

Den spanske legende kom til Aalborg, men det var bare en sviptur. Gaarde valgte Lars Søndergaar­d som ny traener, men fik alligevel mere, end han havde turdet håbe på ud af mødet med Basar.

For den spanske agent, der i flere år har haft et samarbejde med Kingsley Pungong,

Der har vaeret mange henvendels­er. Fra Italien, Rusland, Tyskland, Spanien …

naevnte, at der var et par spaendende unge camerounsk­e spillere, som AaB nok burde tage et kig på.

Den ene af dem var Christian Bassogog.

Noget x-faktor

Vi skruer tiden et halvt år frem. 18. august 2015.

AaB har netop slået AGF 4-0 i en reservehol­dskamp. Med for nordjydern­e var Christian Bassogog. Godt nok kun i 27 minutter, for en skade tvinger højrekante­n til at forlade opgøret tidligt.

Han har nogle faerdighed­er og noget x-faktor, som er svaer at finde hos danske spillere

Han er til prøvetraen­ing i den nordjyske klub, og det var ikke helt forkert, hvad Basar havde fortalt Gaarde under deres møde i Spanien.

– Han har nogle faerdighed­er og noget x-faktor, som er svaer at finde hos danske spillere, siger sportsdire­ktøren, der i første omgang sendte Bassogog hjem til USA.

Det er dog kun for en kort bemaerknin­g. Ti dage efter testkampen mod AGF skriver han fireårig kontrakt med camerouner­en.

Mange henvendels­er

– Han kunne ikke et ord engelsk, men AaB så noget potentiale i Christian. De vidste godt, at det kunne gå begge veje, men de tog heldigvis chancen, siger Bassogogs agent, Kaisor Basor, til Ekstra Bladet.

Han har netop set sin spiller vinde de afrikanske mesterskab­er og siger flere gange, at ’det er jo et utroligt eventyr’ om den usandsynli­ge fortaellin­g.

– AaB installere­de hurtigt Christian hos en dansk vaertsfami­lie og har vaeret helt fantastisk i forhold til ham. De har arbejdet hårdt med ham, siger Basor, der på sin mail og telefon har kunnet aflaese Bassogogs stigen-

 ??  ?? Gennembrud For et halvt år siden var der ingen i Cameroun, der havde hørt om Christian Bassogog. Nu ka mester med Cameroun, han kan også prale af at vaere kåret til turneringe­ns mest vaerdifuld
Gennembrud For et halvt år siden var der ingen i Cameroun, der havde hørt om Christian Bassogog. Nu ka mester med Cameroun, han kan også prale af at vaere kåret til turneringe­ns mest vaerdifuld

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark