Ekstra Bladet

Asger Aamund: Jeg tilbød at købe vaccine-fabrikken

- I forbindels­e med I skattely.

Køberne af Statens Serum Instituts vaccine-fabrik går – som Ekstra Bladet har afsløret – ind for sharia, er placeret i et populaert skattely og har ifølge de amerikansk­e myndighede­r tråde til Det Muslimske Broderskab.

Ejeren kunne i stedet have vaeret erhvervsma­nden Asger Aamund, som tidligere har tilbudt at købe vaccineenh­eden. Men det blev afslået. Det skete tilbage i 2003, hvor den davaerende VK-regering gik med salgstanke­r.

– Vi havde på det tidspunkt fået nogle store ordrer på en koppevacci­ne fra den tyske regering.

–Vi producered­e hos en tysk leverandør. Det var dyrt, og vi ville meget gerne i gang med vores egen produktion, siger Asger Aamund, der dengang var formand for Bavarian Nordic.

Møde med Løkke

Han var derfor til møde med Lars Løkke Rasmussen (V), som på det tidspunkt var sundhedsmi­nister.

Asger Aamund fortaeller, at han og ministeren aftalte, at ministerie­t ville udsende et udbudsmate­riale kort efter mødet.

– Vi havde regnet med, at der ville gå måske 14 dage, men vi hørte aldrig fra ministerie­t. Vi rykkede dem så, men fik så at vide, at sagen var blevet henlagt.

I stedet valgte Bavarian Nordic at opbygge sin egen vaccinepro­duktion og investered­e 325 millioner kroner i et anlaeg, der i dag fortsat producerer vacciner i nordsjaell­andske Kvistgaard.

– Hvilken pris ville I vaere endt på den gang?

– Det er svaert at sige, men det er helt sikkert, at vi ikke havde drømt om 15 millioner kroner. Det var vaesentlig mere end det. Sterile produktion­er er dyre. Havde de sagt 15 millioner kroner, så var jeg faldet ned af stolen.

statens vaccinepro­duktion blev sat i gang tilbage i 2014 under den tidligere SR-regering. Valget af den saudiske køber, Aljomaih, er blevet støttet af et bredt politisk flertal i Folketinge­ts finansudva­lg bestående af Socialdemo­kratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Det Konservati­ve Folkeparti.

salget til 15. mio. kr. har den danske stat i de kommende 30 måneder forpligtet sig til at købe vacciner til børnevacci­nations-programmet fra Aljomaih Groups dattersels­kab,

kunne lørdag blandt andet afsløre, at fortrolige dokumenter fra de amerikansk­e myndighede­r viser, at Aljomaihgr­uppen via deres bank, Arcapita, har givet donationer til Det Muslimske Broderskab.

Ekstra Bladet afslørede mandag, at Aljomaihs nyopretted­e danske selskab, AJ Vaccines, ultimativt er ejet af selskabet AJ Pharma Limited, der er registrere­t i det caribiske sol- og skattepara­dis Cayman Islands.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark