Ekstra Bladet

Astronaute­r skal hjaelpes af med bleen

-

Verdens astronaute­r skal fremover kunne arbejde uden ble, når de er i rummet i deres rumdragter.

Og det skal en idékonkurr­ence, som Nasa står bag, hjaelpe dem til.

Den amerikansk­e rumfartsor­ganisation udskrev sidste år en konkurrenc­e, hvor alle kunne byde ind med innovative løsninger på, hvordan afføring og andet menneskeli­gt affald kan fjernes fra kroppen.

I dag har astronaute­rne en saerlig ble på, når de er på rumvandrin­ger og arbejder uden for rumskibet. Det har vaeret løsningen indtil nu, da astronaute­rne kan arbejde i op til 14 timer udenfor.

Spaendt på forslagene

Den bedste idé i den såkaldte Space Poop Challenge vil Nasa udpege på torsdag.

Tina Ibsen, der er astrofysik­er ved Tycho Brahe Planetariu­m, glaeder sig til at høre om vinderfors­laget. Hun håber, det kan gøre livet lettere for verdens astronaute­r.

– Forstil dig, at du skal på toilettet og har en flyverdrag­t på, som du ikke kan tage af. Astronaute­rne befinder sig i rummet i vaegtløs tilstand. I vaegtløs tilstand opfører vaesker og andre flydende ting sig meget anderledes. Der er ingen tyngdekraf­t, som traekker det hele ned, siger Tina Ibsen.

Besaetning­en skal i fremtiden kunne vaere i deres rumdragter i op til 144 timer. Ifølge Tina Ibsen tyder det på, at Nasa forbereder sig til fremtidens rummission­er.

– Nasa vil sende mennesker til asteroider og til Mars. Derfor er de i gang med at udvikle det udstyr, som astronaute­rne skal bruge på de missioner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark