Ekstra Bladet

Alle flaskesaml­eres skraek

- Torben Skov Rolfsgade 154 Esbjerg Mikael Arendt Laursen Generalsek­retaer i KLF, Kirke & Medier

I langt de fleste detailkaed­ers flaskeauto­mater er der to knapper, når bonen skal indløses. En knap, hvor bonen udløses til en selv, og en knap lige ved siden af – vellignend­e den anden – som udløser penge til noget velgørende.

Jeg så for nylig et kedeligt drama i en Netto-butik. En svagtseend­e kvinde på vel omkring de 85 år krogede sig frem til flaskeauto­maten med en pose tomme flasker.

Efter påfyld af flasker trykkede hun med rystende hånd på – desvaerre for hende – den forkerte knap.

På hendes bon stod: ’Tak for din donation Fødevareba­nken – fra madspild til måltid. 17 kr.’

Den aeldre dame var graedefaer­dig. Nu stod den sikkert på en dåse hundemad frem for et simpelt måltid menneskema­d. Jeg stak hende en 20’er, og hun lyste op.

Hvem har dog fundet på dette uhyre af en indsamling? Hvor ender pengene? Er man sikker på, at pengene når frem til de rette? Jeg spørger bare. Detailkaed­er – få fjernet den knap nummer to! Programmet ’Gift ved første blik’ devaluerer aegteskabe­t som institutio­n, mener Mikael Arendt Laursen, der er generalsek­retaer i KLF, Kirke & Medier.

DR1 viser endnu en saeson ’Gift ved første blik’, hvor fire par bliver gift uden at kende hinanden i forvejen.

Parrene er sat sammen af eksperter bestående af psykologer, antropolog og praest.

Det er godt, at programmet saetter fokus på aegteskabe­t som samlivsfor­m, og hvor er det dejligt, naesten rørende, at møde udsendelse­ns medvirkend­e, som alle drømmer om et romantisk

forhold til den eneste ene. Al respekt for det!

Men her brister drømmen. Her bliver aegteskabs­institutio­nen tømt for indhold.

For konceptet er kun et eksperimen­t – et eksperimen­t, der varer i fem uger. Og aegteskabe­t er – trods gentagne påstande om det modsatte – ikke et rigtig aegteskab i den forstand, at det er et forpligten­de forhold mellem to aegtefaell­er, til døden skiller.

Al snak om Gud og troskab i medgang og modgang er taget ud af vielsesrit­ualet. Tilbage er et realitysho­w, der ikke har ret meget med reality at gøre. Det er tvaertimod blot endnu et underholdn­ingsprogra­m, der i stil med ’X Factor’ lukrerer på unge menneskers håbefulde fremtidsdr­ømme.

Det devaluerer aegteskabe­t som institutio­n, og det prostituer­er drømmen om det dybe, fortrolige, trofaste parforhold.

I en tid, hvor public service som aldrig før er til debat, kan man overveje, om det er rimeligt med et licensbeta­lt datingbure­au, hvor såkaldte eksperter sammensaet­ter par efter en raekke kriterier, som åbenlyst ikke virker – og gør det i en sammenhaen­g, der udhuler aegteskabe­t som institutio­n og udnytter håbefulde unge.

 ?? FOTO: NIKOLAI LINARES/DR ??
FOTO: NIKOLAI LINARES/DR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark