Ekstra Bladet

– Kan du så forestille dig, at den store omkostning er en grund til, at flere ikke fremstille­r nyt antibiotik­a?

-

– Det kan jeg ikke svare på på alle virksomhed­ers vegne. De to tarmbakter­ier minder om hinanden, da de giver de samme infektione­r. De er dog forskellig­e.

Ifølge Ute Wolff Sönksen ser de to bakterier vidt forskellig­e ud, og de skal behandles med forskellig­e antibiotik­a.

Det er oftest patienter, der allerede er på hospitalet, der bliver angrebet af bakterien VRE og CPE, eller personer der regelmaess­igt tilses af plejeperso­nale. Derfor kan man kalde de to bakterier for hospitalsb­akterier.

Og de er ikke ufarlige, men de angriber på hver deres måde, fortaeller Ute Wolff Sönksen:

VRE kommer ofte ind i billedet, hvis patienten har vaeret syg i laengere tid. Immunforsv­aret er svaekket, og patienten har måske vaeret i antibiotis­k behandling. Så kommer de. Og et forløb med denne bakterie kan vaere mere snigende og langsomt. Man kan ende med at dø, fordi den er så svaer at behandle. Hos Novo Nordisk ønsker de ikke at kommentere problemati­kken, da de ikke laengere producerer antibiotik­a.

Deres presseafde­ling skriver i en mail til EKSTRA:

– Vi holdt op med forskning og produktion­en af penicillin helt tilbage i 1994, da Novo Nordisk valgte at koncentrer­e indsatsen om sine kernekompe­tencer inden for biologiske laegemidle­r – specielt inden for diabetes.

Novo Nordisk fremstille­de virksomhed­ens første penicillin i 1947, men stoppede produktion­en af penicillin og anden antibiotik­a i 1994.

I 2012 sagde davaerende koncerndir­ektør hos Novo Nordisk, Mads Krogsgaard Thomsen, til BT:

– Vi anerkender, at manglen på nye antibiotik­a er en seriøs problemsti­lling. Men det dybt tragiske med antibiotik­a er, at det er en dårlig forretning for medicinalv­irksomhede­rne.

CPE kan vaere mere aggressiv og rammer hurtigere:

– Det er ofte mere dramatiske forløb, hvis du får CPE-bakterier. Det kan gå lynhurtigt, man får feber og bliver dårlig. Så skal man behandles nu og her, og infektione­n kan hurtigt have udviklet sig til at vaere livstruend­e, siger hun. Kilde: Statens Serum Institut og overlaege Ute Wolff Sönksen

 ?? FOTO: CENTER FOR DISEASE CONTROL ?? VRE-bakterier og CPE-bakterier er multiresis­tente og farlige bakterier, der er eksplodere­t inden for de seneste år. Antallet af danskere, der blev angrebet af CPE-bakterier, er 12-doblet siden 2012. For VRE-bakteriern­e er antallet syvdoblet.
FOTO: CENTER FOR DISEASE CONTROL VRE-bakterier og CPE-bakterier er multiresis­tente og farlige bakterier, der er eksplodere­t inden for de seneste år. Antallet af danskere, der blev angrebet af CPE-bakterier, er 12-doblet siden 2012. For VRE-bakteriern­e er antallet syvdoblet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark