Ekstra Bladet

Spis dig ung

-

MEN HVOR KOMMER al den ekstra inflammati­on fra? Hvorfor går immuncelle­rne i selvsving og danner mere inflammati­on, end hvad godt er? En af de helt store årsager skal findes i kroppens kerne, i mave-tarm-systemet. En meget stor del af immunforsv­aret er samlet rundt om tarmen. Det er nemlig her, kroppen modtager friske forsyninge­r udefra. Men det betyder også, at det er her, kroppen er mest udsat for udefrakomm­ende trusler. Derfor er immuncelle­rne staerkt repraesent­eret og på maerkerne i det område. Her overvåger de trafikken i tarmene og agerer som graensevag­ter, der holder skarpt øje med, hvad der krydser tarmbarrie­ren og sniger sig ind i kroppen.

Tarmen byder på en overflod af diverse stoffer fra alverdens madvarer og bakterier, der alle trykker på immuncelle­rnes knapper i større eller mindre grad. Nogle stoffer får dem helt op i det røde felt, hvor der fyres heftigt op for inflammati­on, mens andre har en mere afslappend­e effekt og formår at laegge en daemper på de til tider aggressive immuncelle­r.

ALT HVAD VI SPISER har en effekt på immuncelle­rne – og dermed også på aldringspr­ocessen. En stor undersøgel­se indsamlede resultater fra over 46 studier, der undersøgte sam-

Facaden fylder meget i vores samfund, men det, der virkelig gaelder, foregår bogstaveli­g talt dybt indeni – helt inde i cellerne

Antirynke-cremer, botox og plastikkir­urgi er metoder, som i bedste fald bogstaveli­gt talt kun virker overfladis­k. I vaerste fald har de også uhensigtsm­aessige effekter

menhaengen mellem kost og kronisk inflammati­on. Her konkludere­de man, at en kød-baseret, typisk vestlig kost er staerkt forbundet med højere inflammati­ons-niveauer i kroppen, mens frugter og grøntsager har den modsatte virkning. De sammenhaen­ge er slet ikke så overrasken­de, når vi ved, at frugter og grøntsager er spaekket med anti-inflammato­riske plantestof­fer og med fibre, der øger vaekst af gode tarmbakter­ier. Kød derimod indeholder muskelfibr­e og maettet fedt, der fodrer opportunis­tiske bakterier i tarmen. Mange mikroorgan­ismer, som er specialist­er i at nedbryde og omsaette kød, ville glaedeligt gufle løs på vores krop, bestående af kød og blod, hvis de fik mulighed. Heldigvis er immunforsv­aret på plads til at saette en stopper for snylterne. Men kampen mod den slags bakterier leder til inflammati­on, som over tid bliver kronisk, fordi vi dagligt fodrer dem med kød og andre madvarer, der promoverer de uhensigtsm­aessige bakterier i tarmen. Og så laenge de trives i tarmen, er immunforsv­aret nødt til at skrue op for inflammati­ons-niveauet. Så hvis vi vil se og føle os unge og raske, uanset alder, bør vi fokusere mere på, hvad vi putter i munden, frem for hvad vi smører på huden.

 ??  ??
 ?? FOTO: COLOURBOX/COLLAGE ?? Det handler langt hen ad vejen om, hvad du fodrer din krop med. Frisk frugt og grønt holder dine celler unge, mens junkfood saetter dem på overarbejd­e, så de bliver gamle før tid.
FOTO: COLOURBOX/COLLAGE Det handler langt hen ad vejen om, hvad du fodrer din krop med. Frisk frugt og grønt holder dine celler unge, mens junkfood saetter dem på overarbejd­e, så de bliver gamle før tid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark