Ekstra Bladet

MISTEDE BEN, FINGRE OG NAESE PÅ FÅ DAGE

Eksperter advarer mod resistente bakterier

-

Antallet af danske patienter, som kaemper med livsfarlig­e multiresis­tente tarmbakter­ier, har vaeret i eksplosiv stigning. Det handler om de bakterier, som du får gennem din mad. De kan føre til lidelser som blodbane-infektione­r, blaerebeta­endelse og urinvejsin­fektion. Og i vaerste tilfaelde kan de vaere dødelige.

Siden 2012 har 12 gange så mange danskere som tidligere fået tarmbakter­ien CPE. I samme periode er antallet af indlaeggel­ser af danskere med den lignende tarmbakter­ie VRE syvdoblet. Det viser de nyeste tal fra Danmap.

CPE er steget fra under fem tilfaelde årligt til 63. VRE-bakteriens forekomst var faerre end 50 tilfaelde før 2013, mens der i 2015 var 372 tilfaelde.

Og den stigning skal tages alvorligt. Det mener overlaege hos Statens Serums Institut Ute Wolff Sönksen:

– Det bekymrer os, at de stiger drastisk. For hvis de bliver ved med at stige, så kan bakteriern­e blive almindelig­t forekommen­de i Danmark.

STIGNINGEN AF DE multiresis­tente bakterier er til stor bekymring, da de to bakterier kan bringe patienter i livsfare.

– Det vaerste ved tarmbakter­ierne er, at de kan vaere svaere at spore, før de måske skaber blodbane-infektione­r, som er svaere at behandle. Og det kan ende med døden i vaerste tilfaelde.

De to bakterier er svaere at behandle, da saerligt CPE kan give sin resistens videre til andre bakterier, også selv om bakterien dør.

Den anden bakterie, VRE, har en forkaerlig­hed for hospitalsm­iljøer og kan overleve laenge. Så de bliver svaerere at holde øje med og kontroller­e, og hastighede­n af spredninge­n stiger.

NETOP VIDEREGIVE­LSEN og spredninge­n af bakteriern­e kan gøre dem saerligt vanskelige for personalet at spore:

– Når en patient kommer ind, bliver det umuligt at vide, hvor man skal saette ind. Man er i princippet nødt til at holde øje med alle bakterier, og det vil tage meget laengere tid, før man kan behandle, siger Ute Wolff Sönksen.

Også den kødaedende bakterie er på fremmarch.

Mere end 100 personer rammes hvert år af en kødaedende bakterie.

Det fortaeller Marco Bo Hansen, der er laege på Anaestesi- og Operations­klinikken hos Rigshospit­alet. Han har de seneste tre år indsamlet prøver fra smittede patienter sammen med et hold forskere. Han påpeger, at 100 tilfaelde er relativt få, hvis man sammenlign­er med andre sygdomme, men den kødaedende bakterie har vaeret i stigning de sidste 20 år og er gået fra fem tilfaelde om året til 100.

– Selv om det ikke lyder af så mange, så bliver de, der rammes, ramt meget alvorligt. De gennemgår mange operatione­r, som er invalidere­nde. Nogle ender desvaerre med at blive amputeret eller i vaerste tilfaelde dø af infektione­n, siger Marco Bo Hansen.

Og derfor skal den voldsomme stigning tages meget alvorligt, mener han:

– Derfor er en hvilken som helst stigning noget, man skal tage alvorligt og gøre noget ved. Og det er det, vi er i gang med nu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark