Ekstra Bladet

CORYDON BAG SALG AF

FØRST RØG DONG: Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at den endelige beslutning om at saelge vaccine-produktion­en på Statens Serum Institut blev taget af tidligere finansmini­ster Bjarne Corydon og det davaerende økonomiudv­alg

- JESPER RISE BØRJESEN THOMAS GÖSTA SVENSSON rise@eb.dk, tgs@eb.dk

Det kaotiske salg af statens vaccine-produktion, der endte med kun at indbringe 15 mio. kr., selv om staten forinden havde brugt knap 40 mio. kr. alene på salgsproce­ssen, var orkestrere­t af tidligere finansmini­ster Bjarne Corydon (S) og den davaerende SR-regerings økonomiudv­alg.

Det afslører en granskning af beslutning­sprocessen, som Ekstra Bladet har foretaget.

Udover Bjarne Corydon bestod det magtfulde økonomiudv­alg af tidligere erhvervsog vaekstmini­ster Henrik Sass Larsen (S), forhenvaer­ende økonomi- og indenrigsm­inister Margrethe Vestager (S) og den davaerende skattemini­ster Morten Østergaard (R). Dermed er det den kvartet, der har taget den endelige beslutning, som har ført til, at vaccinepro­duktionen i dag ejes af det saudiarabi­ske selskab Aljomaih Group med sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih i spidsen.

Anbefalede salg

Som Ekstra Bladet tidligere har afsløret har Aljomaih Group ifølge de amerikansk­e myndighede­r tråde til Det Muslimske Broderskab, ligesom sheiken går ind for sharia.

Samtidig er vaccine-produktion­en ejet gennem et selskab, der er placeret i det populaere skattely Cayman Islands.

En aktindsigt i Finansmini­steriet viser, at det var ministerie­t med Bjarne Corydon i spidsen, der betalte for en konsulentr­apport til 3,1 mio. kr.

Rapporten, der anbefalede et salg, blev bestilt i marts 2013 blot en måned, efter at Corydon og økonomiudv­alget besluttede at gennemføre det famøse Dong-salg.

Knap et år senere – 19. marts 2014 – traf Corydon og økonomiudv­alget så den endelige beslutning om, at staten på samme måde skulle saelge vaccine-produktion­en på Statens Serum Institut. Det viser et dokument fra Serum Institutte­t.

Heri fremgår det også, at beslutning­en ’er truffet på baggrund af en analyse, der viser, at det ikke laengere er nødvendigt eller rentabelt, at staten producerer vacciner.’

At en statslig vaccine-produktion ikke laengere er nødvendig, er professor fra Roskilde Universite­t Ole Helby Petersen, der har forsket i følgerne af privatiser­ing og udliciteri­ng, langt fra enig i.

– Som udgangspun­kt mister vi kontrollen over forsynings­sikkerhede­n i forbindels­e med vacciner. Vores politikere kan ikke laengere fra statslig side bestemme, at nu vil man saette produktion­en af en bestemt vaccine i gang. Derfor bliver vi meget afhaengige af markedskra­ef- terne, og om vi for en eller anden sum penge kan få en privat aktør til at producere det, vi som samfund har brug for, siger han til Ekstra Bladet.

Mister kontrollen

At Finansmini­steriet står bag en rapport, der anbefaler besparelse­r i et fagministe­rium, er langt fra usaedvanli­g i dansk politik.

Det fortaeller politisk kommentato­r Hans Engell.

– Det er helt efter bogen. Det er sådan, det foregår i Finansmini­steriet, siger han.

Professor Ole Helby Petersen medgiver, at der kan vaere en økonomisk gevinst ved en privatiser­ing.

Men han understreg­er, at afgørende indflydels­e går tabt:

– Den politiske indflydels­e og kontrol kan vaere saerlig vigtig på områder, hvor det drejer sig om sikkerhed, sundhed eller forsynings­sikkerhed – altså nogle af de ting, der er essentiell­e for at holde samfundet velkørende.

I 2013 beslutter finansmini­ster Bjarne Corydon og regeringen­s økonomiudv­alg, at der skal tilføres penge til det statsejede energisels­kab Dong.

Vi bliver meget afhaengige af markedskra­efterne Det er helt efter bogen

Det ender med, at staten saelger omkring en fjerdedel af selskabet til private investorer, herunder investerin­gsbanken Goldman Sachs, som køber knap 20 procent af aktierne i Dong for otte mia. kr.

Det har senere vaeret staerkt kritiseret, at staten satte vaerdien af aktierne alt for lavt, og ifølge en artikel i Berlingske fra februar i år står Goldman Sachs i dag til samlet at tjene omkring 12 mia. kr. på købet fra den danske stat.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ??
FOTO: LINDA JOHANSEN
 ?? FOTO: OLE STEEN ?? At Finansmini­steriet står bag en rapport, der anbefaler besparelse­r i et fagministe­rium, er ikke usaedvanli­gt, forklarer Engell.
FOTO: OLE STEEN At Finansmini­steriet står bag en rapport, der anbefaler besparelse­r i et fagministe­rium, er ikke usaedvanli­gt, forklarer Engell.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark