Ekstra Bladet

VACCINEFAB­RIK Flere sundhedsmi­nistre fedtet ind i sagen

-

Processen med at få solgt statens vaccine-produktion er sket i et taet parløb mellem Finansmini­steriet og Sundhedsmi­nisteriet. Tidligere sundhedsmi­nistre har derfor også spillet centrale roller i salget.

Da Nick Haekkerup (S) tiltrådte som sundhedsmi­nister i starten af februar 2014, lå rapporten fra konsulenth­uset Pricewater­houseCoope­rs (PwC), der anbefalede et salg, allerede klar på hans skrivebord.

Gik ind for salg

Ifølge en artikel i Politiken fra 12. marts 2014 ville Nick Haekkerup på den baggrund også anbefale et salg til regeproduk­tionen ringens økonomiudv­alg. 19. marts 2014 traf økonomiudv­alget den endelige beslutning om at saelge.

Haekkerups afløser på sundhedsmi­nister-posten, Sophie Løhde (V), havde tidligere i 2012 anbefalet et salg.

– Vi mener grundlaegg­ende, at staten producerer vaccinerne for dyrt og derfor burde saettes i udbud. Det har vi også tidligere ment, men nu står vi med et konkret ønske om en motorvej, og så må vi anvise, hvordan vi kan finde pengene, sagde hun dengang til Dagens Pharma.

I sommeren 2016 kunne Sophie Løhde så glad melde ud, at man havde solgt vaccine- for 15 mio. kr. til saudiarabi­ske Aljomaih, der formelt overtog produktion­en i januar i år.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Sophie Løhde om hendes rolle i salget, men hun meddeler via sin presserådg­iver, at hun ikke ønsker at udtale sig, da hun ikke laengere er sundhedsmi­nister.

Ekstra Bladet ville også gerne have haft Nick Haekkerup til at uddybe sin rolle, men han svarer:

– Af princip kommentere­r jeg ikke de ressortomr­åder, jeg har vaeret minister for.

 ?? FOTO: JENS DRESLING OG STINE BIDSTRUP/POLFOTO ?? Hverken Nick Haekkerup eller Sophie Løhde ønsker som tidligere sundhedsmi­nistre at kommentere sagen.
FOTO: JENS DRESLING OG STINE BIDSTRUP/POLFOTO Hverken Nick Haekkerup eller Sophie Løhde ønsker som tidligere sundhedsmi­nistre at kommentere sagen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark