Ekstra Bladet

Så magtfuldt var økonomiudv­alget

-

Selv om Nick Haekkerup som sundhedsmi­nister havde ansvaret for Statens Serum Institut, blev den endelige beslutning om at saelge taget af økonomiudv­alget, hvor Bjarne Corydon dengang sad for bordenden.

Ifølge professor Peter Nedergaard fra Københavns Universite­ts Institut for Statskunds­kab er økonomiudv­alget et magtfuldt organ.

– Og Corydon var staerk. Det er finansmini­stre altid. De er den staerkeste minister i regeringen efter statsminis­teren.

Hatten i hånden

Han forklarer finansmini­sterens store magt med, at det er ham, der sidder på pengene. Uden de nødvendige finanser er det umuligt at føre sin politik ud i livet. Også Ekstra Bladets politiske kommentato­r Hans Engell, der selv har vaeret minister, betegner Corydon som ualmindeli­g staerk. – I Thornings periode var det helt tydeligt, at den konkrete magt lå i økonomiudv­alget under Corydons ledelse. De ministre, der sad i økonomiudv­alget – altså blandt andre Corydon og Margrethe Vestager – var regeringen­s stor-forhandler­e på alle vaesentlig­e sager, siger han. For at beskrive hvor stor magt Corydon og hans vaebnere i økonomival­get dengang havde over de enkelte fagministr­e, beskriver Hans Engell, hvordan ministrene ofte stod i en lang raekke uden for mødelokale­t og ventede på at blive kaldt ind. – De stod simpelt hen med hatten i hånden, og så kom de ind og fik afgjort, om deres ønske blev opfyldt. Nogen gik naermest graedende vaek, fordi de blev haeldt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark