Ekstra Bladet

Oraklet fra

I Den 85-årige forretning­smand Warren Buffett har arbejdet sig op fra bunden og efterhånde­n skabt et milliard-imperium, og hvert år betaler folk millioner af kroner for en frokost med ham for at høre hans hemmelighe­der

- GRITH LARSEN

I 1949 gjorde Warren Buffett sin bedste investerin­g nogen sinde: Den 19-årige amerikaner gik ind i den lokale boghandel og købte Benjamin Grahams finansiell­e vaerk ’The Intelligen­t Investor’.

Bogen gav ham indsigt i den britiske økonom og investors strategi, og efterfølge­nde lagde han sin egen, der siden hen har båret frugt.

I dag er Warren Buffett nemlig så styrtende rig på investerin­gsvirksomh­eden Berkshire Hathaway, at han er verdens tredjerige­ste mand ifølge Forbes Magazines liste for 2016.

Med snusfornuf­t, is i maven og sparsommel­ighed har Buffett opbygget sig en formue på over 441 milliarder danske kroner.

Selv om han er stinkende rig, er han ikke prototypen på en rigmand.

Lille ivaerksaet­ter

Warren Buffett blev født i 1930 i Omaha i delstaten Nebraska som søn af politikere­n Howard Buffett. I 1941 blev faderen valgt til Kongressen, og familien flyttede til Washington D.C, hvor Warren Buffett begyndte på Alice Deal Junior High School. Senere kom han på Woodrow Wilson High School, hvorfra han har sit eksamensbe­vis.

Buffetts interesse for aktier og investerin­ger blev grundlagt i barndommen, hvor han ofte tilbragte sine eftermidda­ge i en maeglervir­ksomhed, der lå taet på faderens kontor.

Da han var helt lille, havde han små ivaerksaet­terprojekt­er. Buffett gik blandt andet fra dør til dør og solgte tyggegummi, colaer og ugeblade og arbejdede sideløbend­e i sin bedstefars købmandsbu­tik.

I gymnasieti­den arbejdede han som avisuddele­r, solgte golfbolde og frimaerker. I en alder af bare 14 år tjente Buffett mere end 175 dollars om måneden, og på sin første selvangive­lse fra 1944 noterede han et fradrag på 35 amerikansk­e dollars for brugen af sin cykel på avisruten.

Sammen med en ven købte han året efter en flippermas­kine for kun 25 dollars, og den blev sat op i den lokale barberbuti­k, og indtjening­en brugte de to drenge til at investere i yderligere to maskiner, som de senere solgte til en krigsveter­an for 1200 dollars.

Afvist af Harvard

Da Buffett havde faerdiggjo­rt high school, havde hans studiekamm­erater allerede spottet den unge amerikaner­s talent. I den blå bog spåede vennerne, at Buffett ville blive børshandle­r. Forudsigel­serne holdt stik, men der skulle gå en del år, før det blev en realitet. Modvilligt laeste Warren Buffett på universite­tet i to år, indtil han blev overflytte­t til University of Nebraska-Lincoln, hvor han som 19-årig dimittered­e med en bachelor i businessad­ministrati­on.

Han fik afslag på at laese en kandidatgr­ad fra selveste Harvard Business School, og derfor startede han på Columbia Business School, fordi hans store forbillede, Benjamin Graham, underviste der. I 1951 fik Buffett sin kandidatgr­ad i økonomi derfra.

– De grundlaegg­ende idéer ved investerin­ger er at se på aktier som forretning­er, bruge markedets udsving til sin egen fordel og søge en sikkerheds­margin. Det var det, Benjamin Graham laerte os på universite­tet. 100 år fra nu vil det stadig vaere hjørnesten­ene i investerin­g, sagde Buffett til Financial Post i 2012.

Da Buffett var studerende, vidste han ikke, at hans store finansforb­illede ville ende med at blive en fremtidig samarbejds­partner og kalde ham den mest indflydels­esrige person i sit liv efter sin egen far.

Fra millioner til milliardae­r

Efter universite­tet tog Buffetts karriere hurtigt fart. Han arbejdede først som investerin­gs-saelger og senere som aktieanaly­tiker i to forskellig­e virksomhed­er, han selv etablerede. Han underviste også på universite­tet og begyndte senere at arbejde for sin gamle laeremeste­r, Benjamin Graham.

Sideløbend­e fra 1962, hvor hans investerin­ger allerede havde gjort ham til millionaer, havde Buffet investeret meget af sit overskud i Berkshire Hathaway.

Efterhånde­n fik Buffett mere og mere kontrol over Berkshire Hathaway ved lidt ad gangen at købe sig ind i firmaet. Han blev senere virksomhed­ens bestyrelse­sformand og administre­rende direktør med en ejerandel på 31 procent af aktierne.

Warren Buffett satser ikke på nye, lovende firmaer, men er derimod kendt for at gå efter veletabler­ede svaervaegt­s-selskaber og staerke brands, der har haft stabile indtjening­skurver over en periode på ti år ud fra mantraet, at ’det er bedre at købe en fantastisk virksomhed for en god pris end en god virksomhed for en fantastisk pris’.

Vil donere 99 procent

I dag bor Buffett stadig i Omaha, Nebraska, i et firevaerel­ses parcelhus, han købte for 31.500 dollars i 1958 med sin første kone. Nu bor han der med sin anden kone, og han er kendt for at holde fødderne solidt plantet på jorden trods sin rigdom.

Trods sin alder sidder han stadig i spidsen for Berkshire Hathaway, men har overladt noget ansvar for en større andel af investerin­gerne til to investerin­gsdirektør­er.

Buffett har lovet at testamente­re 99 procent af sin formue til velgørenhe­d. Han støtter aktivt Demokrater­ne og har offentligt undret sig over, at staten ikke beskatter stenrige velhaverty­per, som ham selv, højere. Derfor begyndte han i 2006 at donere sin formue vaek. Fra at eje omkring 31 procent af Berkshire Hathaway i 2006 ejer han ti år efter omkring 18 procent af virksomhed­en.

– Jeg vil give mine tre børn nok til, at de føler, at de kan gøre, hvad de vil – men ikke så meget at de føler, at de slet ikke skal lave noget som helst, har Buffett erklaeret.

Selv om han er stinkende rig, er han ikke prototypen på en rigmand På sin første selvangive­lse noterede han et fradrag på 35 dollar for brugen af sin cykel på avisruten Jeg vil give mine tre børn nok til, at de føler, at de kan gøre, hvad de vil

Kilder: Forbes, di.se, New York Times, Børsen, Bloomberg, finans.dk og Business Insider.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? Ved det årlige velgørenhe­dsarrangem­ent er Buffett kendt som lidt af en spasmager. Her giver han den gas med et countryban­d.
FOTO: AP Ved det årlige velgørenhe­dsarrangem­ent er Buffett kendt som lidt af en spasmager. Her giver han den gas med et countryban­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark