Ekstra Bladet

SKABTE UNDERSKUD PÅ VACCINEFAB­RIK

Tog penge fra Statens Serum Institut og gav dem til Det Kongelige Teater

- THOMAS GÖSTA SVENSSON JESPER RISE BØRJESEN PRIVATFOTO tgs@eb.dk;rise@eb.dk

Politikern­e har gang på gang fremført, at salget af statens vaccinepro­duktion skyldtes blodrøde tal på bundlinjen.

Nu viser det sig, at en politisk aftale mellem tidligere finansmini­ster Bjarne Corydon (S) og tidligere kulturmini­ster og medlem af Det Radikale Venstre Uffe Elbaek var en af årsagerne til, at der kom underskud på vaccinefab­rikken.

Som Ekstra Bladet tidligere har skrevet, blev statens vaccinepro­duktion i januar overtaget af det saudiarabi­ske familiedyn­asti Aljomaih, der ifølge de amerikansk­e myndighede­r har tråde til den radikale islamiske organisati­on Det Muslimske Broderskab. Prisen for fabrikken var 15 millioner kroner på trods af, at konsulenth­uset PwC tidligere havde vurderet, at den burde ligge på op mod 285 mio. kr.

Vaccinepro­duktionen blev sat til salg i 2014, men fortrolige dokumenter i sagen og en granskning af forløbet afslører, at scenen blev sat flere år tidligere.

Skabte underskud

I slutningen af 2011 – kort tid efter at SRSF-regeringen kommer til magten – tager davaerende finansmini­ster Bjarne Corydon et forslag med til finanslovf­orhandling­erne om, at staten fremover kun vil købe børnevacci­ner af Statens Serum Institut (SSI) til priser, der matcher de vaesentlig­t lavere svenske priser.

Den manøvre betyder, at SSI fra 2012 til 2015 vil få 139 mio. kr. mindre i kassen – vel at maerke for at producere det samme som tidligere. Dermed skabes der et underskud i produktion­en.

13 af millionern­e går til forsknings­reserven, mens Corydon laver en aftale med Uffe Elbaek om, at de resterende 126 vaccine-millioner skal øremaerkes en flerårsaft­ale for Det Kongelige Teater.

I fortrolige papirer, Ekstra Bladet er i besiddelse af, fremgår det, at Bjarne Corydon mindre end et år senere, 5 september 2012, sammen med regeringen­s magtfulde økonomiudv­alg beslutter at nedsaette en arbejdsgru­ppe, der skal se på et salg af vaccinepro­duktionen med hovedargum­entet:

’Baggrunden var (...) at SSI’s økonomi er i vanskeligh­eder’.

Enhedslist­ens Stine Brix var med til at indgå aftalen om at bruge vaccine-pengene til Det Kongelige Teater:

– Det blev på intet tidspunkt naevnt noget om salg i forbindels­e med den aftale – ellers havde vi stemt nej, siger hun.

Led i en manøvre

– Men når man laeser det med den viden, vi har nu, så har det nok vaeret led i en manøvre, der skulle gøre det nemme at saelge vaccinepro­duktionen senere. Man bygger jo en argumentat­ion op for et salg ved at flytte underskudd­et ud i SSI.

Aftalen om at tage penge fra vaccinepro­duktionen og give dem til Det Kongelige Teater endte med at blive bakket op af alle Folketinge­ts partier. Og det er naeppe nogen tilfaeldig­hed, at det blev skruet sådan sammen, mener Stine Brix i dag:

– Det kan sagtens have vaere helt bevidst. Man ville gerne forpligte alle partier om den her beslutning med Statens Serum Institut, og det gjorde man så ved at traekke det over i Kulturmini­steriets forhandlin­ger om Det Kongelige Teater, som man vidste, alle partier ville indgå i, siger hun.

Bjarne Corydon har tidligere via sin nye arbejdspla­ds, konsulenth­uset McKinsey, oplyst, at han ikke ønsker at kommentere Ekstra Bladets artikler om salgsproce­ssen, da han ’med sit jobskifte ikke laengere en del af den politiske scene’.

Det kan sagtens have vaere helt bevidst. Man ville gerne forpligte alle partier om den her beslutning

 ??  ??
 ??  ?? Den 17. januar i år overtog sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih og hans firma, Aljomaih Group, statens underskuds­ramte vaccine-produktion.
Den 17. januar i år overtog sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih og hans firma, Aljomaih Group, statens underskuds­ramte vaccine-produktion.
 ??  ?? Finanslove­n for 2012 viser, hvordan millionern­e blev rykket rundt.
Finanslove­n for 2012 viser, hvordan millionern­e blev rykket rundt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark