Ekstra Bladet

Kunne ikke opnå svenske priser

-

I fire ud af fem år op til aftalen om at skaere de danske vaccine-priser ned til svensk niveau var der overskud i driften på Statens Serum Instituts vaccine-produktion.

Efter aftalen i 2011 om at tvinge vaccine-priserne ned, går det hurtigt ned ad bakke for vaccine-økonomien.

Prisbarber­ingen er med til allerede i 2012 at skabe et driftsunde­rskud på cirka syv mio. kr. i vaccinepro­duktionen. I de følgende år bliver minusset kun større.

Året forinden – altså i 2011 – havde driften et overskud på et par millioner kroner.

Svenske priser

Sigtet mod at ramme et svensk prisniveau skyldtes en analyse, der viste, at vores blågule naboer betalte langt mindre end os, fordi de ikke selv producered­e deres børnevacci­ner, men købte dem på det private marked.

I fremtiden, besluttede den davaerende SRSF-regering, skulle den danske produktion ramme samme pris.

Fortrolige dokumenter, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af, viser dog, at de svenske priser var de absolut laveste blandt vores nabolande. I eksempelvi­s både Tyskland og USA lå priserne taettere på de danske, som dog var de højeste.

Ikke muligt

Det viste sig imidlertid at vaere umuligt at opnå de svenske priser. Hverken på Statens Serum Instituts egen produktion eller ved indkøb på det frie marked.

I en redegørels­e fra december 2016 til Statsrevis­orerne forklarer sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V) – der nu er på barsel – at det ikke har vaeret muligt at trimme produktion­en i en grad, der svarer til besparelse­n. Derudover skriver hun: ’Til Statsrevis­orernes orienterin­g kan det oplyses, at det i forbindels­e med nedbrud i SSI’s vaccinepro­duktion ikke har vist sig muligt at indkøbe vacciner til børnevacci­nenationsp­rogrammet til priser svarende til svensk niveau.’

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark