Ekstra Bladet

BOLIGFEST I HELE

10 ÅR EFTER KRISEN: Flere banker spår nu, at husprisern­e vil stige i samtlige postnumre i år

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

Så er der godt nyt til husejerne – også dem, der bor langt ude på landet.

Mens husejerne i og omkring de store byer i snart mange år har holdt deres helt egen prisfest, så har situatione­n vaeret en ganske anden i mange dele af landet.

Her er man aldrig rigtig kommet ud af krisens skygge, og mange steder er priserne bare fortsat med at falde.

Men nu spår en raekke banker, at festen i år vil brede sig til selv de yderste postnumre, så husejere i hele landet vil opleve, at prisen på deres hus er steget, når året er omme.

Det er boligsitet Bolighed.dk, der bringer den glade nyhed. Bolighed, som er ejet af Nykredit og bankerne Sydbank, Spar Nord og Arbejderne­s Landsbank, er de eneste, der laver forudsigel­ser om husprisern­e helt ned på postnummer-niveau.

Renten er motor

– Det er først og fremmest den lave rente, der er motoren. Laeg dertil til, at der er kommet mere gang i både vaekst og beskaeftig­else. Nu begynder man sågar at tale om flaskehals­e igen. Du kan også se de nye overenskom­ster, som ligeledes peger vaek fra krisen, siger Christian Jaspers, direktør i Bolighed.

Og det er godt nyt også for Udkantsdan­mark, der ellers i høj grad har vaeret praeget af fraflytnin­g og faldende huspriser.

– Det handler meget om, at når det regner på praesten, så drypper det på degnen. Vi har jo kunnet se, at vaeksten i de store byer i stigende grad har trukket periferien op. Vi hører også om flere og flere steder, hvor de har stoppet fraflytnin­gen og vendt skuden. Det er simpelthen de berømte ringe, der breder sig i vandet, siger Christian Jaspers.

København i top

Ikke overrasken­de er det husejerne i og omkring hovedstade­n, der står til de største stigninger målt i kroner og ører.

Topscorern­e, hvis spådommen ellers holder stik, er de boligejere, der ejer et af de få rigtige huse i den inderste del af København. Deres huse vil ifølge prognosen i gennemsnit vaere 313.000 kr. mere vaerd ved årets afslutning.

I Jylland er det husejerne i de store byer som Aarhus og Aalborg, der har mest grund til at gnide sig i haenderne. Men selv langt fra byernes pulserede liv vil festen ifølge Bolighed brede sig lige fra Bedsted Thy i nord til Branderup i syd, hvor de hårdt plagede husejere nu kan se frem til stigninger i omegnen af 10.000 kr.

Provinsens år

Mikkel Høegh, boligøkono­m i BRFkredit, mener, at det er lige lovligt optimistis­k at tro, at husprisern­e vil stige i samtlige af landets postnumre i år.

Men han er enig i retningen.

– Jeg tror, at 2017 bliver provinsens år. Vi har gennem lang tid set kraftige stigninger i København og Aarhus. Det er vores opfattelse, at det i år vil brede sig ud i landet til de mellemstor­e byer og sågar også laengere ud, siger Mikkel Høegh.

Nordjyllan­d i front

Tendensen bliver også bekraeftet af helt nye tal fra Boligsiden.dk, som viser, at husprisern­e i februar steg med hele 2,6 procent i Nordjyllan­d, mens de rent faktisk faldt en anelse i hovedstade­n.

Det handler meget om, at når det regner på praesten, så drypper det på degnen Jeg tror, at 2017 bliver provinsens år Nordjydern­e er ved at komme på niveau med resten af Jylland

Ser man på de seneste 12 måneder, er tendensen den samme. Her steg priserne med 6,6 pct. på Sjaelland og 6,5 pct. i Nordjyllan­d. Det er paent over landsgenne­msnittet på 4,0 pct.

– Nordjydern­e er ved at komme på niveau med resten af Jylland, og det er et udtryk for, at de seneste års vaekst på markedet nu kommer ud i alle afkroge af landet, siger Birgit Daetz, kommunikat­ionsdirekt­ør hos Boligsiden.dk.

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? En god handel
Karl Møller Nielsen og Almedin Lucovic fra ejendomsma­eglerfirma­et John Frandsen glaeder sig over, at Karls hus i Fredericia blev solgt til mere end udbudspris­en.
FOTO: ERNST VAN NORDE En god handel Karl Møller Nielsen og Almedin Lucovic fra ejendomsma­eglerfirma­et John Frandsen glaeder sig over, at Karls hus i Fredericia blev solgt til mere end udbudspris­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark