Ekstra Bladet

– Som guitarist var han blandt de største og som sangskrive­r og poet var han helt oppe i Bob Dylan-ligaen, siger Billy Cross om Chuck Berry

- PETER SLOTH sloth@eb.dk

De synes at falde som fluer, de helt store giganter indenfor rock’n’roll.

De seneste 14 måneder har mastodonte­r som David Bowie, Prince, George Michael, Leonard Cohen, Merle Haggard og Glenn Frey forladt denne jord og lørdag eftermidda­g, dansk tid, udåndede endnu en af svaervaegt­erne, der var med til at opfinde selve genren guitarbase­ret rockmusik.

Chuck Berry døde i sit hjem i St. Charles i hjemstaten Missouri.

Han blev 90 år gammel.

Sprøjtede hits ud

Chuck Berry brød igennem tilbage i 1955 med en single, der havde ’Maybellene’ som A-side og de følgende år sprøjtede han hits ud, der på ganske kort tid opnåede klassiker-status. Blandt dem ’Roll Over Beethoven’, ’Sweet Little Sixteen’, ’Johnny B. Goode’ samt 'Rock and Roll Music'.

Sidstnaevn­te blev også et kaempehit med The Beatles, der havde nummeret med på deres fjerde studiealbu­m 'Beatles For Sale' fra 1964. – Chuck Berry skabte noget helt originalt, siger guitariste­n Billy Cross.

En formidabel sangskrive­r, sanger, guitarist og performer, der uden problemer kan få påklistret ethvert rosende maerkat på sin kiste: Pioner, legende, ikon, superstjer­ne – fortsaet gerne selv raekken.

Det mener den dansk-baserede amerikansk­e guitarist Billy Cross,

– Der er i min verden ingen tvivl om, at han som musiker og sangskrive­r var langt vigtigere og mere betydnings­fuld end Elvis Presley. Chuck Berry skabte noget helt originalt, mens Elvis - med al respekt, selvfølgel­ig - ’kun’ sang andres sange.

Intet Beatles uden Chuck

– Jeg tillader mig ganske enkelt at tvivle på, om der overhovede­t havde vaeret den rockmusik, der har vaeret de seneste 50 år, uden Chuck Berry. Uden ham havde Rolling Stones, The Beatles, Kinks, Ramones, Aerosmith, Guns N’Roses og Nirvana muligvis eksisteret – men de havde ikke lydt, som de kom til at gøre, siger Billy Cross.

Han kalder Chuck Berrys tekster for ’sociologis­k poesi’, som var ’helt oppe i Bob Dylan-ligaen’.

– Det bliver hurtigt en maerkelig sammenlign­ing, Paul Brown og hans tiårige datter Lacey Brown laegger blomster ved Chuck Berry-statuen i University City, Missouri. for hvad er egentlig bedst: Det franske landkøkken eller en trestjerne­t Michelinre­staurant? Hvad er højest: Et tordenskra­ld eller Rundetårn?

Urørlig

– Det er to forskellig­e måder at skrive tekster på, men det er en vildfarels­e af de helt store, hvis man mener, at Dylan er et tekst-maessigt geni, mens Chuck Berry var en ordinaer rock’n’roll-poet.

– De er begge meget store poeter, måske de største, rockmusikk­en har oplevet, men på hver deres måde, lyder det fra den 70-årige newyorker, der var guitarist for Bob Dylan i årene 1977-79.

Billy Cross nåede aldrig selv at jamme med Chuck Berry, men det var taet på, da de to amerikaner­e mødtes i New York i 1980.

– ’Mr. Berry?’, forsøgte jeg mig, men han kiggede slet ikke på mig. Jeg prøvede igen: ’Mr. Berry?’, men der var slet ingen reaktion. Han var helt og aldeles urørlig og utilnaerme­lig, lyder det med et grin fra Billy Cross.

 ?? FOTO: ALL OVER ??
FOTO: ALL OVER
 ??  ??
 ?? FOTO: THOMAS LEKFELDT ?? Chuck Berry spiller i Amager Bio.
FOTO: THOMAS LEKFELDT Chuck Berry spiller i Amager Bio.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark