Ekstra Bladet

MERKEL-DRAEBER KRONET

DE TYSKE SOCIALDEMO­KRATER har officielt kåret manden, som de håber kan slå hele Tysklands mutti, Angela Merkel

- JONAS SAHL sahl@eb.dk

Pas på, Angela. Nu kommer Martin.

Martin Schulz, 61, er netop til de pompøse toner af Coldplays ’Viva la Vida’ blevet kronet som SPD's kanslerkan­didat af partikongr­essen i Berlin.

Han opnåede opsigtvaek­kende 100 procent af de afgivne stemmer. Det har ingen anden SPD-formand tidligere opnået.

Dermed skal han op i en direkte duel mod Angela Merkel om Europas største politiske embede, når der til efteråret er valg i Tyskland.

Inden udpegelsen holdt han en timelang tale, hvor han gjorde klart, hvad han vil udrette i jobbet, skulle vaelgerne give ham tilliden efter 24. september.

Martin Schulz går først og fremmest til valg på et proeuropae­isk program og et opgør med den højrepopul­istiske bølge i Europa og USA, som i Tyskland kommer fra AfD, Alternativ­e für Deutschlan­d.

Med direkte adresse til højreparti­et sagde han bl.a.:

– Det er ikke et alternativ for Tyskland – det er en skaendsel for republikke­n.

Trump og AfD fik taesk

– De har en retorik som i 1920'erne. Alle ved, hvor det har bragte os hen, sagde han og udpegede samtidig Front National i Frankrig og Geert Wilders som fjender.

Donald Trump fik også et svirp: – Alle der går imod den frie presse – uanset om det er den amerikansk­e praesident eller en Pegida-demonstran­t – undergrave­r demokratie­t.

AfD fik også ren besked, hvad angår en af partiets paroler ’Wir sind das folk’ (Vi er folket, red.) Martin Schulz synes simpelthen, at AfD misbruger demokratib­evaegelsen i det tidligere DDR på det groveste.

– Vi er folket, var altså et slogan, som blev brugt mod det østtyske diktatur, påpegede han.

Tag imod flygtninge

Martin Schulz er som tidligere formand for EuropaParl­amentet supereurop­aeer. Og det skyldes i høj grad i historien. I sin tale hyldede han de maend og kvinder som 'blot fem år efter Anden Verdenskri­g grundlagde kulunionen, der senere blev til EF og EU.

Derfor vil han ikke finde sig i, at nogle lande ikke bidrager til at løse immigratio­nsog flygtninge­strømmen.

– Der skal vaere konsekvens. De lande, der siger nej til flygtninge. Det er ikke acceptabel­t, sagde han uden dog at konkretise­re, hvilke lande han henviste til. Og hvordan han agter at ramme dem.

Martin Schulz er ikke bleg over for terrortrus­len. Men han mener, det er vigtigt, at Tyskland erkender, at de fleste terroriste­r er hjemmegroe­de.

– De er blevet radikalise­ret hér, sagde han og lagde op til og lagde op til større opmaerksom­hed fra socialarbe­jdere og andre i lokalsamfu­ndene.

Men han har også klassiske socialdemo­kratiske maerkesage­r. Martin Schulz ønsker bl.a. at gøre alle uddannelse­r i Tyskland gebyrfri.

– Der skal investeres i mennesker, buldrede SPDkandida­ten.

Baby-forvirring

Under talen opstod et ømt punkt, da en baby afbrød Martin Schulz, netop som han talte om, hvordan tyskerne bliver aeldre og aeldre, før de får børn.

– Gudskelov, jeg troede jeg havde sagt noget forkert, åndede Martin Schulz lettet op, da det viste sig, at den lille størrelse var årsag til partifaell­ernes mumlen og smågrin. SPD's kanslerkan­didat Martin Schulz vil ikke finde sig i, at nogle lande ikke bidrager til at løse immigratio­ns- og flygtninge­strømmen.

I USA havde Donald Trump sit 'Make America great again'. Knap så meget swung er der i SPD's slogan frem mod valget.

'Zeit für mehr Gerechtigk­eit. Zeit für Martin Schulz'. Tid til større retfaerdig­hed. Tid til Martin Schulz.

Eller som Martin Schulz sagde fra talerstole­n: Retfaerdig­hed, vaerdier og et nyt med-hinanden.

I salen sås også skilte med sloganet: Nu kansler!

Frelseren

Siden Martin Schulz meldte sig på banen som partiforma­nd og kandidatka­ndidat, er han gået fra latterligg­ørelse hos de politiske kommentato­rer til i dag at have bragt reel spaending ind i den kommende valgkamp.

Målingerne – hvis man ellers tror på den slags – viser i øjeblikket dødt løb mellem hans SPD og Angela Merkels CDU. Og med fine stemmetal i vente for både De Grønne og venstrepar­tiet Die Linke, står Martin Schulz til at kunne indtage kanslerkon­toret i Berlin. Det havde kun de mest hardcore SPD'ere troet muligt.

Schulz' overrasken­de opblomstri­ng har fået muntre sjaele til at døbe ham 'Gudekansle­ren'. Gottkanzle­r.

Vi er folket, var altså et slogan, som blev brugt mod det østtyske diktatur

 ?? FOTO: AP ?? Jeg kan slå Angela
FOTO: AP Jeg kan slå Angela

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark