Ekstra Bladet

Venstre: Det er underligt, hvis man ikke bliver bedre til sit arbejde år for år

- JONAS SAHL PRIVATFOTO sahl@eb.dk

– Man tror, at man hvert år kan effektivis­ere uden at investere pengene igen. Men hvis du vil holde bilen kørende, så må du altså tanke den op, siger Harun Demirtas. Forpustet og forjaget.

Kristian Jensen bør saette en stoppe for hurtig-løberiet på landets sygehuse.

Det er beskeden fra sygeplejer­sken Harun Demirtas, som har sin daglige gang på Rigshospit­alets intensiv afdeling for for tidligt fødte.

Han har derfor ivaerksat en utradition­el indsamling af sine kollegers udslidte kondisko. Og kollegerne skal ikke vaske dem inden aflevering­en i starten af april, understreg­er han.

På den måde vil Harun Demirtas vise landets kassemeste­r, at effektivis­eringerne på sygehusene er gået for vidt, når de ansatte nu bliver nødt til at iføre sig hurtigløbe­rsko for at kunne følge med.

Han drømmer sig tilbage til dengang, hvor sygeplejer­skerne havde tiden til at gå i den traditione­lle hvide traesko med gummisål.

– Er tiden ikke bare løbet fra traesko?

– Nej. Rigtig mange savner deres traesko og sandaler. Årsagen til, at traeskoen er egnet til hospitaler­ne - udover komforten - er jo forholdet til hygiejne. Den er nem at gøre ren, hvis der kommer blod eller andet på. En løbesko ... En aeldre mand bliver vaccineret mod influenza af Harun Demirtas i efteråret.

den skal altså vaskes i vaskemaski­ne, siger Harun Demirtas.

Fyringer på stribe

Sygeplejer­sken er frustreret over, at selv om politikern­e valg efter valg lover flere penge til sygehusene, så maerker han og kollegerne det ikke i hverdagen.

– Min afdeling har fyret sygeplejer­sker, laegesekre­taerer og en speciallae­ge. Vi kan ikke maerke noget som helst til de flere penge. Vi er underbeman­det og løber staerkere og staerkere.

Ligesom Dansk Sygeplejer­åd har han set sig sur på

kravet om to procents produktivi­tetsstigni­ng årligt.

– Man tror, at man hvert år kan effektivis­ere uden at investere pengene igen. Men hvis du vil holde bilen kørende, så må du altså tanke den op.

– Det går ud over patientern­e og patientsik­kerheden, vurderer Harun.

Konkret oplevede Harun Demirtas, at den travle hverdag skabte en farlig situation, da en lille dreng fik iltdyk, uden at nogen ansatte hørte alarmen. Episoden har han beskrevet i et debatindla­eg i Jyllands-Posten. Venstres medlem af sundhedsud­valget, Jakob EngelSchmi­dt, hilser den usaedvanli­ge indsamling velkommen.

– Jeg synes, det er rigtig godt borgerne aktivt deltager i den politiske proces, Så sygeplejer­sken skal have ros for initiative­t.

– Der er dog to fakta, som jeg synes, er vaesentlig­e: 1) Der er år efter år kommet flere penge til sundhedsva­esenet. 2) Det er ikke regeringen, der er ansvarlige for, hvordan hospitaler­ne i Region Hovedstade­n drives. Det er Sophie Haestorp Andersen, der er regionsbor­gmester.

– Så hvis man mener, at der bliver brugt faerre penge på varme haender og flere penge på administra­tion, så klag til de politikere, som er ansvarlige for butikken. Hun er socialdemo­krat og sidder på sit kontor i Hillerød.

– Så han retter sin aktion et forkert sted hen?

– Jeg er lige så forarget over, at der bliver faerre varme haender, mens antallet af djøfere på sygehusomr­ådet stiger, siger Jakob EngelSchmi­dt.

For meget administra­tion

– Men kravet om at effektivis­ere år for år kommer vel fra Finansmini­steriet?

– Det er helt fair, hvis man er utilfreds med det. Men ser man på de samlede bevillinge­r til sundhedsva­esnet, så er de altså steget. Derfor er min helt ydmyge pointe, at det er underligt, hvis man ikke bliver bedre til sit arbejde år for år. Der kommer ny teknologi. Nye arbejdsmet­oder. Sådan er det også i sundhedsva­esnet.

– Ja, der kommer krone for krone flere penge. Men der er større udgifter til medicin. Der kommer flere aeldre. – Det er helt fair, hvis man er utilfreds med det, siger Jakob Engel-Schmidt (V). samtidig har jeg på fornemmels­en - uden jeg har tallene foran mig, da jeg sidder på den fynske motorvej - at antallet af administra­torer og djøf-ansatte er steget i den her sektor, siger Jakob Engel-Schmidt.

Finansmini­steriet udkom så sent som i fredags med en analyse, som viste, at regionerne bruger stadig flere penge på administra­tion.

 ?? FOTO: CLAUS BECH ?? Protest
FOTO: CLAUS BECH Protest
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark