Ekstra Bladet

VOV VOV, DEN ER GOD NOK Folk med kaeledyr er gladere

- RONJA RYDE PRIVATFOTO ryde@eb.dk

Stephanie Paulsens liv aendrede sig markant, da hun fik selskab af den et-årige belgiske hyrdehund Abbey. Du har en dårlig dag og kan slet ikke få genstartet dit humør.

Men pludselig er der nogen, der raekker dig en lille, pjusket hundehvalp, og så er alle dine sorger glemt.

Mange kan formentlig nikke genkendend­e til, at det er fuldstaend­igt umuligt ikke at traekke på smilebånde­t, når de ser en sød kat eller hund. Og den er faktisk god nok – en ny undersøgel­se fra YouGov foretaget af Agria Dyreforsik­ring viser, at 70 procent af danske kaeledyrse­jere oplever, at deres kaeledyr kan få dem i bedre humør.

Hjulpet af hyrdehund

Undersøgel­sen, som er foretaget blandt 1007 danskere, der enten ejer en hund, en kat eller en hest, viser også, at 20 procent af de adspurgte føler sig støttet af deres kaeledyr, når de er ramt af stress. 11 procent føler sig støttet af deres bedste firbenede ven, hvis de har en depression.

En af de mange, som har oplevet den positive effekt

ved at have et kaeledyr, er 24årige Stephanie Paulsen fra Sønderborg. Hun kaemper hver dag med angstanfal­d, depressive tanker og utryghed som følge af sygdommen PTSD.

Men efter, at den et-årige belgiske hyrdehund Abbey kom logrende ind i Stephanies liv, er de daglige kampe blevet meget nemmere at vinde.

– Jeg havde rigtig svaert ved at vaere sammen med mange mennesker, for eksempel til familiefød­selsdage. Jeg kunne ikke overskue det, og situatione­n gjorde mig hurtigt utryg. Men når Abbey er der, bliver jeg hurtigere tryg, fordi jeg ved, at hun passer på mig, fortaeller Stephanie Paulsen, som er overbevist om, at hun ikke ville vaere i live i dag, hvis hyrdehunde­n ikke havde hjulpet hende.

Poul Videbech, der er professor og overlaege på Center for Neuropsyki­atrisk Depression­sforskning

på Psykiatris­k Center i Glostrup, kender alt til det faktum, at kaeledyren­e kan have en positiv effekt på mennesker med ondt i sjaelen.

Han fortaeller, at det blandt andet skyldes, at kontakten med kaeledyret ikke kraever meget af os mennesker. Hunde kraever ingen forklaring­er, og er bare glade for at vaere i naerheden af ejeren.

Reagerer på mennesker

Faktisk er der ifølge Poul Videbech en videnskabe­lig forklaring på, hvorfor kaeledyren­e kan få deres mennesker til at føle sig glade og trygge.

– Når man interagere­r med en hund, og specielt hvis man har øjenkontak­t med den, stiger hormonet oxytocin i både hunden og mennesket. Det er et hormon, der skaber følelsen af tilknytnin­g, lykke og tryghed. Hunde kan aflaese vores følelser via kropssprog­et og reagere på det, for eksempel hvis vi er kede af det. De kan udvise en trøstende og opmuntrend­e adfaerd, forklarer han.

Hunde kan aflaese vores følelser

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark