Ekstra Bladet

Godt jeg ikke er journalist i Tyrkiet

- Dündar appellered­e dommen. Mindst 120 journalist­er sidder faengslet Den dansk-tyrkiske debattør Billederne skal bruges på onsdag,

han bragte historien om, at den tyrkiske efterretni­ngstjenest­e MIT sendte våben til islamistis­ke grupper i Syrien.

Det fik han seks års faengsel for.

Foran retsbygnin­gen blev han udsat for et skudattent­at, og af frygt for sit liv flygtede han til Tyskland, hvor han nu lever i eksil. Det førte til et brud med familien, for myndighede­rne i Tyrkiet har inddraget hans kones pas.

Sammen med en lang raekke andre journalist­er i Tyrkiet betaler han en høj pris for, at praesident Erdogan ikke ønsker at iføre sig et vestligt demokrati med den frie presse som et smukt symbol i knaphullet.

Han behandler den fri presse som udskud, der skal fjernes.

i Tyrkiet – ifølge Amnesty Internatio­nal det land i verden, der faengsler flest journalist­er. Cirka 150 medier er lukket ned af myndighede­rne siden kupforsøge­t i juli 2016.

Jeg er glad for, at tilstanden­e ved det naeste folketings­valg i Danmark ikke vil vaere, som de var ved den nylige afstemning i Tyrkiet. Så ville regeringen få ti gange så meget tid på de største tv-kanaler som opposition­en.

Sådan var det i Tyrkiet i marts op til afstemning­en, som gav Erdogan yderligere magt og mulighed for at undertrykk­e den fri meningsdan­nelse.

Tyrkiet ligger taet på os. Rigtig mange af os har besøgt landet, og rigtig mange af os kender herboende tyrkere. for nylig frem og fortalte, at hun var blevet kontaktet med beskeden om, at hun er blevet angivet til de tyrkiske myndighede­r for ’landsforra­ederi’.

Det samme gaelder den socialdemo­kratiske folketings­politiker Lars Aslan Rasmussen, der er aktiv i debatten om Tyrkiet. Og i går kunne Kristeligt Dagblad fortaelle, at Erdogan-modstander­e i Danmark bliver overvåget.

Det rager os med andre ord temmelig meget mere end en høstblomst, hvad der foregår i Tyrkiet.

På Ekstra Bladets redaktion stillede en stor gruppe af vores medarbejde­re forleden op i kø for at blive fotografer­et med et skilt på maven, hvorpå der stod ’Free Turkey Media’. Det syntes jeg var fedt at se. Praesident Erdogan ønsker ikke at iføre sig et vestligt demokrati med den frie presse som et smukt symbol i knaphullet. Han behandler den fri presse som udskud, der skal fjernes.

hvor det er World Press Freedom Day. Her brager kampagnen #freeturkey­media af sted på de sociale medier med billeder af journalist­er og støtter fra hele verden, som bakker de faengslede kolleger og demokratie­t op.

Amnesty Internatio­nal i Danmark har spurgt en lang raekke medier herhjemme, om de vil vaere med i kampagnen. I skrivende stund har kun tre ud over Ekstra Bladet sagt ja.

Jeg er glad for, at jeg ikke er journalist i Tyrkiet og sidder faengslet uden at vide hvorfor. Hvis jeg var det, ville jeg ønske, at mine kolleger i andre lande protestere­de højlydt imod kraenkelse­rne. Det ville vaere det mindste, jeg kunne ønske mig.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark