Ekstra Bladet

Loven må for gaelde alle

- PRIVATFOTO

Pasloven fra marts 2015 har gjort det muligt at inddrage passet fra danske statsborge­re, som vurderes at ville deltage i vaebnede konflikter i udlandet, fordi man fra politisk hold ønsker at bremse IS-krigere.

Tommy Mørck kalder det ’en fjollet lov’, men han har ikke anlagt sag for at få sit pas tilbage. Først vil han se, hvordan det hele udvikler sig.

Han synes nemlig, at det er dobbeltmor­alsk af de danske myndighede­r at gå efter ham, når nu Danmark officielt selv bekaemper IS, der altså er en faelles fjende for både Mørcks faedreland og YPG.

YPG’s tilknytnin­g til det terrorstem­plede PKK har tidligere ført til en retssag herhjemme. Dansk politi tog således passet fra den 23-årige iransk-kurdiske kvinde Joanna Palani, fordi hun har kaempet med YPG’s kvindelige afdeling YPJ i Syrien.

Tommy Mørck ser ikke noget problemati­sk i at kaempe med YPG og henviser til, at

organisati­onen selv ikke står på nogen terrorlist­er og modtager luftstøtte fra USA i kampen mod IS i Syrien.

– Hvis YPG og PKK er det samme, så skal YPG også på terrorlist­en, og så må USA heller ikke støtte YPG.

Ekstra underligt

Enhedslist­ens retsordfør­er, Rune Lund, kritiserer sigtelsen mod Tommy Mørck og kraever pasloven ’rullet tilbage’.

– Det har ikke vaeret meningen, at loven skal ramme folk, der har kaempet mod IS, siger han, men han understreg­er samtidig, at Enhedslist­en ikke opfordrer nogen til at tage ned og kaempe.

– Derudover er det ekstra underligt, at man bliver straffet for at kaempe med kurderne, når allierede selv giver luftstøtte til YPG.

Hertil svarer Venstres retsordfør­er, Preben Bang Henriksen, at de, der rejser ned på egen hånd, risikerer at få krigs-men, og at loven derfor må gaelde alle civilister.

 ?? PRIVATFOTO ?? I august 2016 forlod Tommy Mørck (th.) Danmark og satte kurs mod Mellemøste­n. Han endte i Syrien, hvor han har vaeret med til at kaempe for YPG mod Islamisk Stat.
PRIVATFOTO I august 2016 forlod Tommy Mørck (th.) Danmark og satte kurs mod Mellemøste­n. Han endte i Syrien, hvor han har vaeret med til at kaempe for YPG mod Islamisk Stat.
 ??  ?? Tommy Mørck vendte tilbage til Danmark i april i år. Her blev han afhørt i timevis af politiet, og han har nu fået frataget sit pas.
Tommy Mørck vendte tilbage til Danmark i april i år. Her blev han afhørt i timevis af politiet, og han har nu fået frataget sit pas.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark