Ekstra Bladet

Mobning drev hende mod Islam

- ULRIK BACHMANN ulba@eb.dk

En nu 17-årig pige fra Kundby ved Holbaek skulle aldrig have vaeret varetaegts­faengslet i nu 16 måneder, ligesom der heller aldrig skulle have vaeret indledt en straffesag mod hende for forsøg på terror.

Det haevdede pigens forsvarer, Mette Grith Stage, fredag ved Retten i Holbaek, hvor den 17-årige pige sidder tiltalt og risikerer at blive idømt forvaring på ubestemt tid.

Fik ingen respekt

Ifølge Mette Grith Stage skulle myndighede­rne i stedet have taget initiativ til en social sag, hvor pigen kunne få hjaelp til at håndtere sin stigende interesse for islam. Ifølge forsvarere­n skyldtes interessen, at pigen følte sig som en kedelig pige, og at ingen tog hende alvorligt.

– Vi kan alle blive enige om, at der foregår ting i hovedet på en 15-årig, der kan virke helt sort for os voksne. Man gør og siger nogle ting, uden at der ligger noget videre bag, sagde Mette Grith Stage.

– Pigen havde en fascinatio­n af islam. Det kan vi godt blive enige om, sagde forsvarere­n også og erkendte, at der ikke er så meget tvivl om, at den nu 17-årige har talt og skrevet om hellig krig på både sociale medier og over for en laerer, ligesom hun også legede ’mini-kemiker’ i sit hjem i forsøget på at fremstille spraengsto­ffet TATP.

Ifølge forsvarere­n skyldtes pigens forvandlin­g en svaer barndom og mobning i skolen, samtidig med at hun havde behov for at få opmaerksom­hed.

– Opdatering­erne på de sociale medier, hvor hun giver udtryk for, at hun er jihadist, er et udtryk for hendes strategi. Hun forsøger at opretholde facaden. Det handler mere om hendes nye image.

– Hun får ikke den respekt, hun gerne vil have. Det ansporer hende til at søge endnu laengere ind i islam og Islamisk Stat. Der oplever hun at blive accepteret, sagde Mette Grith Stage, som kraever pigen frifundet for påstanden om forsøg på terror.

Det var pigens mor og storebror, som 13. januar 2016 kontaktede politiet og fortalte, at de havde fundet nogle kemikalier i kaelderen.Det førte siden til, at pigen blev anholdt under stor dramatik. I grundlovsf­orhøret dagen efter erkendte hun sig skyldig.

Først i retten har pigen forklaret, at erkendelse­n skyldtes, at hun ikke forstod sigtelsen.

Men den forklaring giver anklager Kristian Kirk ikke meget for.

Han fremhaeved­e, at pigen under sin varetaegts­faengsling – først i isolation og senere på en ungdomsins­titution på Djurs – ikke gav udtryk for andet, end at hun kaempede en kamp mod de vantro.

Navnlig har en dagbog, som pigen har skrevet under sin faengsling under overskrift­en ’Vejen til islam’ ifølge anklagemyn­digheden vist, at pigen godt har vidst, hvad det hele handlede om.

De tre dommere og de otte naevninger afsiger 5. maj kendelse om skyldsspør­gsmålet.

Hvis pigen kendes skyldig, skal der siden procederes for straf. Anklagemyn­digheden har på forhånd fortalt, at den går efter forvaring på ubestemt tid.

Spørgsmåle­t om straf skal efter planen vaere afgjort senest 10. maj.

Pigen havde en fascinatio­n af islam. Det kan vi godt blive enige om

 ?? TEGNING: JØRGEN BITSCH ?? Forsvarer Mette Grith Stage vil have frifundet Kundby-pigen fra påstanden om forsøg på terror.
TEGNING: JØRGEN BITSCH Forsvarer Mette Grith Stage vil have frifundet Kundby-pigen fra påstanden om forsøg på terror.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark