Ekstra Bladet

Allan Hansens kollega er en svindler

SAD I FIFA’S UAFHAENGIG­E REVISIONSK­OMITÉ: I en retssal i New York tilstod 55-årige Richard Lai i går, at han over en årraekke har modtaget knap en million dollars i bestikkels­e

- JAN JENSEN jaj@eb.dk

Det kan virke som en voldsom begyndelse på et interview, men Ekstra Bladet var nødt til at spørge DBU’s tidligere formand, Allan Hansen:

– Har du nogen sinde modtaget bestikkels­e?

– Er du nogen sinde blevet tilbudt bestikkels­e? – Nej, aldrig. Når det var nødvendigt at stille spørgsmåle­ne, skyldes det afsløringe­n af en ny og utrolig skandale i FIFA. Her sidder Allan Hansen i den magtfulde og uafhaengig­e revisionsk­omité, Audit and Compliance Committee, som skal sikre, at fodboldens penge bliver brugt forsvarlig­t og korrekt.

Bestak gud og hvermand

Allan Hansen var med til at lave forarbejde­t til komitéen, og siden 2013 har han vaeret kollega med Richard Lai, som er praesident for fodboldfor­bundet i Guam.

I går i en retssal i Brooklyn i New York tilstod 55-årige Richard Lai, at han selv er en del af FIFA-skandalen. Over en årraekke har han modtaget knap en million dollars i bestikkels­e.

I 2011 tog han imod 100.000 dollars, 680.000 kroner, fra Mohamed Bin Hammam fra Qatar. Bin Hammam var dengang praesident for Det Asiatiske Fodboldfor­bund, AFC, og det var hans plan at vaelte Sepp Blatter som praesident for FIFA.

Det er siden blevet kendt, at Bin Hammam dengang bestak gud og hvermand i sin valgkamp, der førte ham jorden rundt.

Han var også i København, hvor han besøgte Allan Hansen, der på det tidspunkt var formand for DBU, og dermed sad med den danske stemme til praesident­valget i FIFA. – Da Bin Hammam var her, havde han FIFA-ansatte med sig. Der var således flere til stede, og der blev intet naevnt om bestikkels­e eller lignende. Siden Selv om Guam er den mindste fodboldnat­ion i Asien, havde Richard Lai skaffet sig enorm indflydels­e i internatio­nal fodbold. har vi fundet ud af, at Bin Hammam ofte var alene, når han mødtes med andre formaend, siger Allan Hansen.

Undervejs i valgkampen blev Bin Hammam afsløret, og han i er i dag udelukket fra al fodbold på livstid. Derfor blev Sepp Blatter i 2011 genvalgt uden modkandida­ter. Men Richard Lai fra Guam blev ikke afsløret dengang, så han kunne fortsaette med at lade sig bestikke.

Enorm indflydels­e

I retssalen i Brooklyn i går tilstod han også, at han havde modtaget 850.000 dollars, naesten seks millioner kroner, i bestikkels­e i perioden fra 2009 til 2014.

Pengene havde han fået fra fodboldled­ere i AFC-regionen mod til gengaeld at bruge sin indflydels­e til at støtte deres interesser og for at finde andre fodboldled­ere, som det kunne betale sig at bestikke.

Selv om Guam er den mindste fodboldnat­ion i Asien, havde Richard Lai skaffet sig enorm indflydels­e i internatio­nal fodbold.

Han blev praesident for Guams fodboldfor­bund i 2001, og i 2007 blev han valgt ind i AFC’s eksekutivk­omité. I 2013 blev han AFC’s repraesent­ant i FIFA’s revisionsk­omité, hvor han kom til at sidde sammen med Allan Hansen. Det er en lille komité med blot otte medlemmer, og efter politiets storm på FIFA i 2015, hvor 40 fodboldled­ere blev sigtet, tiltalt eller anholdt for bestikkels­e og korruption for et samlet beløb, der skal skrives i milliarder, voksede presset på Allan Hansen og kompagni.

– Derfor er jeg selvfølgel­ig dybt skuffet over det, der er kommet frem om Richard Lai. Vi har nu i mere end et år siddet og kigget hinanden dybt i øjnene og sagt, at det, der skete i 2015, aldrig måtte gentage sig. Han har vaeret med til at lave reformer og nye regler, og så har han selv modtaget bestikkels­e. Det er helt utroligt, siger Allan Hansen.

Richard Lai er nu en faerdig mand i internatio­nal fodbold. Det er en grim exit.

Allan Hansen, derimod, kan tage fordøren, når han i naeste måned på FIFA’s kongres i Bahrain forlader sin post i revisionsk­omitéen. Efter et langt liv i fodboldens tjeneste går den fynske politibetj­ent på pension. Med rene papirer.

Han har vaeret med til at lave reformer og nye regler, og så har han selv modtaget bestikkels­e. Det er helt utroligt

 ?? FOTO: GUAM FOOTBALL ASSOCIATIO­N ?? Endnu en i faelden
FOTO: GUAM FOOTBALL ASSOCIATIO­N Endnu en i faelden

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark