Ekstra Bladet

De lokale i området kører – uden at taenke videre over det – ofte 200 km for at drikke en kop kaffe med vennerne i nabobyen

Hvis jorden var flad, var det her, man ville falde ud over kanten. Her er en guide til fem af de mest forrygende oplevelser, der venter dig, hvis du når helt ud til Nordeuropa­s yderste punkt

- Nordkappla­teauet

NORDKAPKLI­PPEN,

der haever sig lodret 309 meter op fra havet, var tidligere et offersted for samerne i området. Klippen blev navngivet The North Cape af den engelske opdagelses­rejsende Richard Chancellor, der i 1553 ledte efter Nordøstpas­sagen til Kina. Christian 4. passerede Nordkap i 1599, men først efter, at den svenske kong Oscar 2. i 1873 havde besøgt Nordkap, begyndte turisterne at komme. Gennem årtier besteg man møjsommeli­gt klippen fra nordsiden ad en smal, stejl trappevej ved Hornvika, hvor bådene lagde til og satte turisterne i land.

Nu er Magerøya forbundet med fastlandet via den 26,8 km lange og vejteknisk brillante vejstraekn­ing med navnet Fatima. Vejen består af to vejtunnele­r og en 6,8 kilometer lang tunnel under sundet samt en 520 meter lang stålbro.

Vel ankommet til verdens ende er der en raekke gode oplevelser, der venter en på Magerøya. EKSTRA guider her til de fem af de største sevaerdigh­eder på øen: Der er formentlig­t ikke nogen plet i verden, hvor der tales så mange forskellig­e tungemål på et så begraenset område som her på det lille plateau.

Nordkap stikker naesen frem i havet på et sted, hvor kolde og varme havstrømme tørner sammen, og det kan ofte betyde pludselige og ret voldsomme vejrskift. Fra strålende sommersol og varme til isnende kulde og slud, taet tåge, storm og styrtende regn, og solen, der pludselig bryder igennem igen – alt inden for et par timer. Besøget er derfor et lotterispi­l, hvis man drømmer om at se solen ved midnat stråle fra nord. Mange ender med at stå i taet tåge og kigge ud i ingenting. Hvis man vil have chancen for at se solen akkurat dykke ned i horisonten, skal man vaere på pletten 14. maj eller 30. juli. Og omkring 22. juni vil den stå ganske højt på himlen ved midnat.

Nordkappha­llen, der er bygget ind i selve klippen, har gjort det muligt at få naesten hele oplevelsen – uanset vejr og vind. Man sidder lunt inde i Grotten Bar beskyttet af svaere panoramavi­nduer og ser ud i regn og tåge, mens man nyder et glas champagne og nipper til kaviaren, som traditione­n byder. Og det, man ikke får at på toppen af hallen.

Det koster en entré-afgift på 260 norske kroner for voksne og 90 norske kroner for børn (familiebil­let 610 norske kroner.). Billetten gaelder i 48 timer, så der er en ekstra chance i tilfaelde af dårligt vejr.

Det er gratis for cyklister og gående at komme ud på plateauet (og nej, det er ikke muligt at parkere i miles omkreds uden for plateauet). Vaer forberedt på, at der juli-august kan vaere ganske megen traengsel på stedet, saerligt ved midnat, hvor der ankommer 50-100 busser fyldt med turister.

Det kan derfor vaere en god idé at planlaegge

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark