Ekstra Bladet

I mange hundrede år var kastanjetr­aeet rygraden i den korsikansk­e økonomi og et vigtigt middel til overlevels­e

-

DE BITTESMÅ LANDSBYER

dukker op som ud af intet, gemt i den taette kastanjesk­ov. Man får indtryk af, at verden kunne gå i stå, uden at indbyggern­e i Piedicroce ville opdage det. Alt ånder fred og idyl her. På torvet, om- kring kirken eller på den lille bar spilles der petanque og snakkes ivrigt, mens enkelte turister triller igennem eller stopper op og nyder landsbyen i det grønne. Piedicroce er bare en ud af flere små skjulte landsbyer i kastanjesk­oven, der også taeller blandt andre La Porta og Croce.

De fleste af landsbyern­e er forbundet indbyrdes af vandrestie­r, hvor man under kastanjetr­aeernes skygge kan få et førstehånd­skendskab til den smukke region.

kroner uden for landsbyen Piedicroce ligger ruinerne af Orezza-klosteret. Klosteret blev brugt som et strategisk samlingspu­nkt under korsikaner­nes frihedskam­p, og her mødtes landsfader­en Pascal Paoli med Napoleon Bonaparte. Det var her, korsikansk­e nationalis­ter erklaerede øen uafhaengig af Genova i 1731. Under tyskernes tilbagetog i 1943 spraengte de klosteret i luften, og i dag står kun ruinerne tilbage.

På en klippeansa­ts ved den vestlige indgang til Morosaglia står en to meter høj marmorstat­ue af den korsikansk­e nationalhe­lt Pascal Paoli. Med et alvorligt blik bydes den rejsende velkommen til hans fødeby, som samtidig markerer indgangen til den vestlige del af Kastanjesk­ovene. Byen ligger på det lille bjerg Col de Prato. Herfra er der en storslået udsigt over omegnen og det centrale Korsikas bjergmassi­v i baggrunden.

Morosaglia er mest kendt for at vaere landsfader­en Pascal Paolis fødeby og hans barndomshj­em, der i dag er indrettet til museum. Byen er utrolig hyggelig og vaerd at stoppe op for at se naermere på, og er man til korsikansk­e oste, så fås de ikke meget bedre end hos aegteparre­t Dominique og Francoise Rini i deres lille butik midt i byen.

NORDVEST FOR

Castagnicc­ia ligger landsbyen Ponte Novu, som er opkaldt efter byens gamle stenbro. Broen kaldes også nederlaget­s bro, for det var her, den korsikansk­e nationalhe­lt Pascal Paoli led det afgørende nederlag til de franske besaettels­estropper 8. maj 1769.

Byen er siden blevet et symbol på den korsikansk­e nationalfø­lelse og modstandsk­amp, og langs den smadrede bro vajer der altid korsikansk­e flag, ligesom der er malet politiske paroler overalt i byen.

Kastanjen bruges mindre i den daglige husholdnin­g, men den findes i blandt andet øl, kiks, marmelade og som dessert

TAET VED KYST, SKOVE

og bjerge ligger en lille mikroregio­n bestående af 14 små kommuner, som sammen kalder sig La Costa Verde – den grønne kyst. Det grønne element, der hentydes til, er det grønne bagland. Hovedbyen i denne region er Moriani-Plage, der, som navnet antyder, ligger ved stranden. Samtidig er byen en østlig port til det smukke Castagnicc­ia-område, som La Costa Verde graenser op til.

Byen besøges hvert år af mange turister, der slår sig ned på hotellerne og de mange campingpla­dser, der ligger ned til de børnevenli­ge strande. Der er gode indkøbsmul­igheder og mange restaurant­er.

 ?? FOTO: MARINE GASTINEAU ?? I LY AF KASTANJETR­AEERNES
FOTO: MARINE GASTINEAU I LY AF KASTANJETR­AEERNES
 ??  ?? Kastanjetr­aeet har, med sine let genkendeli­ge frugter og ranker, fået en saerlig plads ii korsikaner­nes hjerter.
Kastanjetr­aeet har, med sine let genkendeli­ge frugter og ranker, fået en saerlig plads ii korsikaner­nes hjerter.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark