Ekstra Bladet

KAEMPEDE MODIS – NU MISTER HAN SITPAS

- DENIZ B. SERINCI

Da 38-årige Tommy Mørck, tidligere daglig leder af Alternativ­ets partikonto­r i Aarhus, så terrorgrup­pen Islamisk Stat (IS) begå drab på civile i Irak og Syrien, følte han medskyld.

– Jeg følte medskyld, fordi jeg som medmennesk­e ikke gjorde noget, og fordi Danmark har vaeret med til at destabilis­ere Irak med vores deltagelse i krigen i 2003, så IS kunne opstå. Trangen til at gøre noget voksede i mig, så jeg undersøgte muligheder for at komme af sted, fortaeller han.

I august 2016 forlod han derfor Danmark og satte kurs mod Mellemøste­n.

Tommy Mørck er nu vendt hjem igen efter seks måneders kamp mod IS i Syrien. Han er blevet afhørt i timevis af politiet, har fået frataget sit pas og er sigtet for at tage til krigszonen uden tilladelse.

– Jeg har ikke noget pas nu – det er irriterend­e, siger Tommy Mørck, der har kaempet med YPG – den militaere gren af Demokratis­k Enhedspart­i (PYD) i Syrien, som er søsterorga­nisation til Kurdistans Arbejderpa­rti (PKK) i Tyrkiet.

PKK står på EU’s og Natos terrorlist­er.

Risiko for kampe

Tommy Mørck havde tidligere studeret nanoteknol­ogi og økonomi på universite­tet, laest til laerer i to år og prøvet at blive uddannet som faengselsv­agt. Han faerdiggjo­rde ingen af uddannelse­rne.

Derudover havde han vaeret vaerneplig­tig i et år i Den Kongelige Livgarde. De militaere kundskaber, han fik her, skulle senere vise sig at vaere brugbare.

Tommy Mørck kom til Iraks Kurdistan-region og blev herfra i oktober samme år smuglet ind til de primaert kurdisk-beboede områder i det nordlige Syrien, kendt som Rojava.

Siden 2012 havde kurderne i Rojava haft selvstyre, hvor der skulle vaere plads til forskellig­e etnicitete­r og religioner samt ligestilli­ng mellem kønnene.

Danskeren tog ned for at støtte disse idealer – ikke for at kaempe.

– Jeg vidste ikke, at jeg skulle ende med at kaempe, men jeg vidste godt, at der var en risiko for det, fortaeller han.

Efter at have modtaget undervisni­ng i kurdisk sprog, historie, samfund samt kurderlede­ren Abdullah Öcalans ideologi gik de nye rekrutter fra Vesten over til den militaere traening.

De blev hermed en del af Folkets Forsvarsen­heder (YPG), der ligger i krig mod IS. Her fik Tommy Mørck det lokale kurdiske navn Heval Bakur Berxwedan – modstandsk­ammeraten fra nord.

Tilvaerels­en i Syrien var ny for danskeren, der aldrig før havde vaeret i et mellemøstl­igt land, bortset fra Israel.

Han fik ingen løn. Til gengaeld stillede YPG kost og logi til rådighed. De var 16 medlemmer i hans enhed. Deres base bestod af et hus, hvor de selv skulle lave mad og vaske tøj i hånden.

Flere gange blev Tommy Mørck og hans kammerater i YPG angrebet af IS-militante. En dag befandt de sig i en base i byen Ain Issa nord for IS-højborgen Raqqa.

– Klokken to om natten blev jeg vaekket af to ISmaend, den ene bar et selvmordsb­aelte. En af dem blev skudt, og den anden detonerede sin bombe. Kun de to terroriste­r blev draebt, husker han.

Den dag holdt YPG-krigerne vagt hele natten på taget.

– Det var en syret og grotesk oplevelse, men jeg havde det ikke dårligt, siger Tommy Mørck, der efterhånde­n vaennede sig til lignende episoder.

På spørgsmåle­t om, hvorvidt han selv har draebt nogen, svarer den tidligere Alternativ­et-leder fra Aarhus:

– Det er svaert at vide. Men det har jeg temmelig sikkert ikke. Der var gange, hvor vi blev angrebet og skød tilbage for at sikre, at de ikke skød mod os. Men jeg så ikke nogen blive skudt af mig.

Selv blev han heller ikke såret under de seks måneders ophold i Syrien.

Ikke enig i alt

YPG er blevet beskyldt for at stå bag krigsforbr­ydelser, etnisk udrensning mod arabere og bruge børnesolda­ter. Her henviser danskeren til, at Amnesty sidste måned erklaerede, at YPG alligevel ikke havde foretaget etniske udrensning­er.

Tommy Mørck erkender dog, at der findes børnesolda­ter i YPG, og at det ikke er i orden.

– Børn skal gå i skole, de skal ikke vaere soldater, men de føler sig nødt til at forsvare sig, når deres by er ødelagt af bomber og deres familiemed­lemmer døde, og det er man nødt til at forstå.

Han understreg­er samtidig, at han ikke er enig med PKK i alle dets angreb i Tyrkiet, såsom haevnangre­b.

Men han ser ikke noget problemati­ske i at kaempe med YPG.

– YPG står ikke på nogen terrorlist­e, siger han og spørger:

– De eneste, der har succes med at bekaempe IS i Syrien, er YPG. Hvis vi vil bekaempe IS, og hvis vi ikke vil støtte kurderne, hvem skal vi så støtte?

Det var en syret og grotesk oplevelse Børn skal gå i skole, de skal ikke vaere soldater

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark