Ekstra Bladet

Phillip lavede en ’Kong Henrik’

Der var en stor nyhed på blokken fra det engelske kongehus i går, hvor det blev offentligg­jort, at prins Philip går på pension

- EMIL HANSEN emh@eb.dk

Han er 95 år, og 10. juni kan han saette endnu et år ind på kontoen. Derfor har der heller ikke vaeret mange negative røster i kølvandet på nyheden om, at dronning Elizabeth den 2.s mand, prins Philip, i går valgte at traekke stikket for sine kongelige pligter.

Hertugen af Edinburgh, som er hans titel, vil gennemføre sine allerede planlagte aktivitete­r, før han til efteråret kan smide sig i sofaen og smaekke fødderne op.

’Prins Philip vil møde op til allerede planlagte arrangemen­ter frem til august både på egen hånd og med dronningen. Derefter vil han ikke takke ja til nye invitation­er’, skriver kongehuset.

I samme udmelding bliver det dog også gjort klart, at prinsen stadig kan finde på at dukke op til et arrangemen­t i ny og nae – hvis han altså har lyst.

Indkaldt til hastemøde

Dronningen­s ledende stab blev indkaldt til et hastemøde natten til i går, og det fik straks de sociale medier til at gløde med spekulatio­ner. Da både dronning Elizabeth, 91, og Philip er oppe i det, der må kaldes en fremskrede­n alder, blev der spekuleret i sygdom eller død. Dette blev dog hurtigt skudt ned af kongehuset selv.

Prins af Danmark

Herhjemme har vi Henrik, der også er gået på pension. Ud over at følge i den danske prinsgemal­s fodspor har Philip også en anden tilknytnin­g til Danmark. Han er nemlig oprindelig­t prins af Graekenlan­d og Danmark, hvilket han dog måtte opgive, da han skulle giftes med Elizabeth.

De to blev smedet sammen i 1947 og kan i år fejre noget så imponerend­e som et jernbryllu­p, der markerer deres 70 år sammen.

Dybeste taknemmeli­ghed

Dermed er det også en lang og tro tjeneste, Philip har udført ved sin kones side. Han er da også blevet hyldet af den britiske premiermin­ister, Theresa May, der var hurtigt ude med en udmelding, da nyheden kom ud.

’På vegne af hele nationen vil jeg udtrykke den dybeste taknemmeli­ghed og sende de bedste ønsker til hans kongelige højhed, hertugen af Edinburgh, efter dagens meddelelse om, at han traekker sig fra officielle pligter’, skriver May.

Prins Philip kan ikke kun skrive sine kongelige meritter på cv’et; han har også tjent i den kongelige flåde, mens han også gjorde tjeneste under Anden Verdenskri­g.

Prins Philip vil møde op til allerede planlagte arrangemen­ter frem til august både på egen hånd og med dronningen

 ?? FOTO: AP ?? Pensionist­en Dronning Elizabeth må fremover klare sig uden sin mand, når hun repraesent­erer sit imperium ved officielle lejlighede­r. 95-årige prins Philip går på pension.
FOTO: AP Pensionist­en Dronning Elizabeth må fremover klare sig uden sin mand, når hun repraesent­erer sit imperium ved officielle lejlighede­r. 95-årige prins Philip går på pension.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark