Ekstra Bladet

Tulles krigserkla­ering til Løkke

-

dommerunde­rsøgelse af skandalern­e i Skat sendte DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, i går en åben krigserkla­ering til regeringsc­hef Løkke og isaer Venstres kronprins, finansmini­ster Kristian Jensen. Krigserkla­eringen er også underskrev­et af S-formand Mette Frederikse­n, men det er opsigtsvae­kkende, at regeringen­s støttepart­i nu går direkte efter struben hos den formentlig kommende formand for partiet Venstre.

Det er samtidig den klarest taenkelige markering af, at forholdet mellem regeringen og dens støttepart­i temperatur­maessigt ligger under arktiske kuldegrade­r.

MED KRAVET OM EN

har regeringen ellers forsøgt at signalere, at nu var forholdet mellem VLAK og Dansk Folkeparti blevet meget bedre. På flere møder havde man drøftet, hvordan ministre og regeringsp­artier skulle fedte for DF’s ordførere, og Lars Løkke skulle tage sig sammen og holde Thulesen Dahl taettere til kroppen. I DF har man laenge vaeret mere end utilfreds med statsminis­terens svingende ledelsesst­il og elendige informatio­nsniveau. Løkke vil hellere rejse jorden rundt end please det parti, der holder hans ministerbi­l på hjul.

Alt forgaeves.

I FLERE MÅNEDER

S-formand Mette Frederikse­n og kollegaen i DF et krydsermis­sil mod Løkke med krav om, at regeringen meget hurigt indkalder til en drøftelse af kommissori­et for en kommission­sundersøge­lse, formentlig med en landsdomme­r i spidsen, der skal kulegrave skandalen omkring det kuldsejled­e inddrivele­ssystem EFI. Det fejlslagne it-system har kostet skatteyder­ne et spildt milliardbe­løb, og skidtet er kasseret med gigantiske tab og forsinkels­er til følge. De to partier vil have placeret ansvaret for, at dette kunne ske, og pilen peger i høj grad på Venstres naestforma­nd.

Det er isaer den del, de to partier vil have undersøgt, mens der kører en advokat-undersøgel­se bl.a. om skandalen med Skats forkertte udbetaling af udbytteska­t. Ender denne undersøgel­se blindt, er S og DF indstilled­e på at udvide dommerunde­rsøgelsen til også dette forhold. Der er altså lagt op til en langvarig undersøgel­se, og første runde kommer formentlig i dag, når der er statsminis­terens spørgetime i Folketinge­t, og både Mette F. og Thulesen Dahl forventes at haenge Løkke på skydeskive­n i skatteskan­dalen.

I GÅR AFSENDTE

sig nemlig en enorm mistillid til Løkke og hans finansmini­ster. Regeringen har intet selv gjort for at få sagen belyst, endsige noget ansvar placeret, men internt er der nu udbrudt uenighed bl.a. med Venstrefol­ketingsmed­lem Carls Holsts krav sidste uge om en undersøgel­se. Dermed er

BAG DET HELE GEMMER

det interne sammenhold for at forhindre en ny, langvarig og kostbar kommission­s-undersøgel­se brudt sammen.

S og DF’s krav er det forventnin­gen, at regeringen inden for nogle uger indkalder til forhandlin­ger om et endeligt kommissori­um for Undersøgel­seskommiss­ionen vedr. Skat.

I forbindels­e med forhandlin­gerne om indholdet af et kommissori­um skal partierne og isaer S og DF samt regeringen blive enige om udpegninge­n af kommission­smedlemmer samt en tidsplan for kommission­ens arbejde

Kommission­en skal nedsaettes og gennemføre sine undersøgel­se og levere afrapporte­ring så hurtigt som muligt, og forventnin­gen er, at grundlaget og rammerne for kommission­en kan vaere på plads inden 1. juli, således at kommission­en kan påbegynde sit arbejde allerede i efteråret.

PÅ BAGGRUND AF

For Lars Løkke er det bare et nyt nederlag – ud over at han selv vil blive indkaldt som et hovedvidne i sagen

skandalern­e i Skat blandede de fleste af partierne ellers blod på, at nu skulle der rettes op på det nødlidende, skandalera­mte Skat og ses fremad. Men presset fra baglande og medier har vaeret stort, og isaer DF synes ikke, de skylder den nuvaerende Løkke-regering noget. Hvorfor skal Thulesen Dahl tage kugler for Løkke og Foghs regeringer, når Løkke aldrig gør noget til gengaeld andet end at ringe om ligegyldig­e sager, eller når ministrene skal have kunstigt åndedraet.

EFTER ALLE

hos Mette Frederikse­n er opsigtsvae­kkende. Det er ikke set før, at et blåt parti så åbenlyst sender missiler ind i skroget på en blå regering. Og isaer når man ser på målet, for i både S og DF er man fuldt ud bevidste om, at en undersøgel­se retter sig isaer mod én mand: Den tidligere Venstre-skattemini­ster og nuvaerende finansmini­ster, Kristian Jensen. Han risikerer at blive det centrale offer i skatteskan­dalen, og hvis det fastslås i en dommerunde­rsøgelse, at han har et personligt ansvar for milliardfe­jl, skal Jensen nok finde på noget andet at lave end at stile efter formandspo­sten i Venstre og Statsminis­teriet. Kort sagt: Den sag kan koste Venstres kronprins den politiske karriere. Og han kommer til at vente laenge på den, for en så omfattende undersøgel­se bliver naeppe faerdig før det kommende folketings­valg. Til gengaeld vil der uden tvivl komme en del vidneafhør­inger for åbne døre med fuld mediedaekn­ing. Ikke nogen saellert for Venstres kronprins.

MØDET KL. 17 I GÅR

er det bare et nyt nederlag – ud over at han selv vil blive indkaldt som et hovedvidne i sagen. Løkke Rasmussen sad trods alt som finansmini­ster centralt placeret i den davaerende regering. Så hvis han ikke kan finde på andet at lave efter et valg, er der god plads i vidneskran­ken. Noget af en bombe fra S og DF.

FOR LARS LØKKE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark