Ekstra Bladet

Hunde-eksperter: Måske skulle Pablo saelges til udlandet

- JAN SØGAARD js@eb.dk

Tyvene, der to gange brød ind i narkohunde­n Pablos hundegård og stjal den fireårige belgiske hyrdehund af racen Malinois, løb en enorm risiko for at blive bidt. Ikke forbi Pablo er aggressiv af natur, men fordi Malinois-racen er kendt for at vaere enormt beskyttend­e over for hundegårde­n.

– Så tyvene har bestemt løbet en risiko. Der er eksempler fra Sverige og Norge, hvor folk er blevet bidt, hvis de er gået ind i en hundegård til en Malinois, fortaeller John Jensen, chef for Rigspoliti­ets Hundeskole. arbejde selvstaend­igt på afstand. Det bliver de let nervøse af. Desuden er det deres natur at ruske offeret, når de bider, hvor schaeferen bider én gang og holder fast.

Adfaerdssp­ecialist Lise Lindegaard Andersen fra SOR Hundeskole har selv to Malinois, og hun forstår heller ikke motivet til tyveriet. Det er ikke en kostbar hund. En hvalp koster omkring 7000 kroner – en schaefer er 1000-2000 kroner dyrere.

– Enten er tyvene profession­elle eller umådeligt dumme. Jeg haelder mest til det sidste, siger hun.

– Hvis de ville hindre Pablo i at komme til Afghanista­n og finde narko, kunne de jo bare have slået ham ihjel, siger hun.

En traenet politihund kan give en god pris i for eksempel USA

Knytter sig let til ny fører

Lise Lindegaard Andersen kan ikke se, hvilken nytte kriminelle kunne have af Pablos evner. Men måske ville de forsøge at saelge ham under en ny identitet.

– Han vil relativt let knytte sig til en ny fører. Men man skal kende kommandoer­ne, og hvordan man fører hunden. Malinois er mere glade for selve arbejdet end for føreren, siger Lise Lindegaard Andersen og naevner, at for eksempel Flyvevåbne­ts tjenestehu­nde ofte får nye hundefører­e.

– Jeg plejer at sige, at schaefere kører på Duracellba­tterier, mens Malinois kører på beriget uran. Det er en af de ypperste brugshunde­racer. De er robuste og aldrig syge og bliver brugt af politi, militaer og antiterror­korps over hele verden.

Det danske politis aktionssty­rke, AKS, bruger kun Malinois som aktionshun­de.

De er ikke så pibende og gøende som schaefere og kan vaere musestile under en indtraengn­ing, hvor de arbejder på kort afstand af deres fører.

 ??  ?? Ekstra Bladet 12. maj.
Ekstra Bladet 12. maj.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark