Ekstra Bladet

Slik på kongen og dronningen

- JULIE KRAGH – Kommer det så i genoptryk? jukr@eb.dk

Sidste sommer meddelte kongehuset, at dronning Margrethe og Kong Henriks guldbryllu­p kommer til at foregå under helt private former.

’H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsen kan 10. juni 2017 fejre guldbryllu­p. På baggrund af en raekke henvendels­er om, hvorledes guldbryllu­ppet vil blive markeret, kan det oplyses, at Regentparr­et ønsker at afholde guldbryllu­ppet under private former’, lød det fra Kongehuset.

Det koster en 50’er

Men helt forbigået i tavshed bliver den store dag ikke.

Guldparret bliver nemlig fejret på et ganske saerligt frimaerke, der udkom i går.

Postnord oplyser i en pressemedd­elelse, at motivet er ’et enkelt og stilfuldt foto af regentparr­et’. Frimaerket har en vaerdi af svimlende 50 kroner og er et såkaldt rigsfaelle­sskabs-udgivelse i samarbejde med Grønland og Faerøerne, der kan købes i Postnords netbutik. – Hvorfor lave et frimaerke, folk sender jo ingen breve mere?

– Vi har en lang tradition for at lave frimaerker med de kongelige. Typisk når der en stor begivenhed. Og der bliver alligevel sendt 370 millioner breve i år, så jeg laver ikke flere frimaerker, end der skal bruges, understreg­er Martin Pingel, designchef i Postnord Frimaerker, over for Ekstra Bladet.

– Det bliver nok primaert købt af frimaerkes­amlere, som der stadig er mange af, tilføjer han.

Han forklarer, at frimaerket udkommer i knap 40.000 eksemplare­r, hvilket ’ikke er meget i frimaerke-sammenhaen­g’.

– De skal nok blive solgt alle sammen. Det bliver populaert, fastslår han om frimaerket, der udkommer i såkaldt miniark – altså kun med et enkelt frimaerke.

– Nej, det er en gestus over for dem, der er på frimaerket. Det er en aeressag at komme på et dansk frimaerke. Men vi tjener penge på det, det skal ikke vaere en hemmelighe­d,

fastslår han. – Er frimaerket jeres idé eller kongehuset­s?

– Vi har altid et fint samarbejde med kongehuset. Vi laver ikke frimaerke, hvis de ikke synes, at det er en god idé. Det er et samarbejde. Vi lavede også til et til brylluppet og sølvbryllu­ppet. Det er en national tradition, siger Martin Pingel. – Regentparr­et har jo ellers meldt ud, at de ville holde guldbryllu­ppet helt privat ...

– Det har jeg ikke nogen holdning til. Frimaerket er jo ikke i pomp og pragt, men viser regentparr­et sammen mere hverdagsag­tigt. Tidligere har det vaeret i fuld ornat, så det her er mere enkelt. – Hvad kan man sende for 50 kroner?

– Man kan bruge det til lidt tungere forsendels­er.

 ??  ?? Det kongelige frimaerke i anledning af guldbryllu­ppet.
Det kongelige frimaerke i anledning af guldbryllu­ppet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark