Ekstra Bladet

FRANSK SURPRISE Praesident­ens skraldeman­d

Macron har valgt en højre hånd, som på mange måder ligner ham selv. De kommer begge fra ukendthede­n ind på den store scene

- JONAS SAHL sahl@eb.dk

Det er lidt af en bombe, som den franske praesident, Emmanuel Macron, har udløst med sit valg af premiermin­ister.

Édouard Philippe er i Frankrig ukendt for langt de fleste franskmaen­d – nu bliver han altså den nyvalgte praesident­s højre hånd og altafgøren­de forbindels­esofficer til Nationalfo­rsamlingen, som i udstrakt grad afgør, om Macron bliver en driftig praesident.

Vigtig for Macron

Som borgmester i den nordfransk­e havneby Le Havre har Édouard Philippe ingen tidligere ministerer­faring, men han har dog siddet i Nationalfo­rsamlingen siden 2012. Le Havre har han ledet siden 2010. Byen har omkring Édouard Philippe skal forsøge at udføre praesident­ens valgløfter ud i livet. en kvart million indbyggere og er dermed landets 12. største. Med andre ord kan praesident­ens overrasken­de udnaevnels­e sammenlign­es med, at borgmester­en i Helsingør eller Herning pludselig blev statsminis­ter i Danmark.

Med premiermin­ister-titlen bliver det i høj grad Édouard Philippe, der til dagligt kommer til at køre butikken Frankrig. Emmanuel Macron vil nemlig som statsoverh­oved forsøge at holde sig ude af de daglige politiske slagsmål. Édouard Philippe får den svaere opgave at samle flertal for praesident­ens politik i parlamente­t, som først bliver sammensat efter juni måneds valg til Nationalfo­rsamlingen.

Afviser yderfløje

Allerede nu forudses det, at Emmanuel Macrons parti, der netop har skiftet navn til Republique en Marche, på ingen måde får flertal alene af vaelgerne. Parlamente­t bliver derimod et kludetaepp­e, hvor Macron og Philippe skal navigere mellem staerke venstreori­enterede kraefter og endnu staerkere højreorien­terede kraefter i form af Front National. På den måde bliver Édouard Philippe Macrons skraldeman­d.

Men hvem er han så denne nye franske styrmand Édouard Philippe? Han startede sin politiske løbebane som medlem af Socialistp­artiet, men siden 2002 har den 46årige politiker repraesent­eret det konservati­ve republikan­ske parti, hvis skandalera­mte praesident­kandidat Francois Fillon led et sviende nederlag ved praesident­valget.

Politisk er han midtersøge­nde som Macron og en overbevist EU-tilhaenger og europaeer. Han afviser både det yderste højre og venstre som sekteriske uden mening.

Ideologisk er han en overbevist liberalist. Den personlige frihed står over alt andet. Men med frihed kommer også det personlige ansvar, påpeger han.

Trods den manglende rutine på allerøvers­te politiske niveau er juristen Édouard Philippe ikke helt uforberedt på magtspille­t i toppen af eliten.

Han har blandt andet vaeret rådgiver for den tidligere premiermin­ister Alain Juppé, da han i en kort periode i 2007 var miljøminis­ter. Juppé er en kontrovers­iel figur i fransk politik med adskillige titler på cv’et, som har modtaget en betinget faengselsd­om for misbrug af offentlige midler.

Parlamente­t bliver derimod et kludetaepp­e, hvor Macron og Philippe skal navigere Ideologisk er han en overbevist liberalist. Den personlige frihed står over alt andet

 ?? FOTO: AP ?? Den ukendte
FOTO: AP Den ukendte

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark