Ekstra Bladet

DANMARK SLAP NÅDIGT

- HEINE JØRGENSEN ULRIK BACHMANN heine@eb.dk; ulba@eb.dk

Det digitale Danmark holdt i går morges vejret efter weekendens globale hackerangr­eb. Frygten var nemlig, at når computerne på tusindvis af kontorer blev taendt, ville den frygtede WannaCry-virus sprede sig som en steppebran­d. Men det blev ved frygten. ’Rigspoliti­et har indtil videre kun modtaget ganske få henvendels­er, der relaterer sig til Wanna DeCrypt0r – kendt som WannaCry – som er navnet på den aktuelle ransomware’, lød det i går i en status fra politiet.

’Politiet har ikke på nuvaerende tidspunkt kendskab til, at kritiske systemer herhjemme er ramt.’

Sluppet billigt

Også Peter Kruse, der er itsikkerhe­dsekspert hos virksomhed­en CSIS, vurderer, at Danmark er sluppet billigt:

– Vi ved med sikkerhed, at 300 danske ip-adresser har vaeret i berøring med den her orm. Bag disse adresser kan gemme sig en, ti eller flere hundrede computere, siger han til Ritzau.

Der kommer varianter og mutationer, som vil gå efter sårbarhede­r i systemer, der ikke er opdaterede

– Men den dag, angrebet tog fart, holdt Danmark fri (fredag, red.). Derfor tror jeg, at vi er sluppet nådigt.

Både han og andre it-eksperter understreg­er dog, at faren langtfra er forbi:

– Der kommer varianter og mutationer, som vil gå efter sårbarhede­r i systemer, der ikke er opdaterede, siger Peter Kruse.

Drukner i fupmails

Over 200.000 brugere i mere end 150 lande er indtil nu ramt af WannaCry, der låser brugernes filer og afpresser dem for mellem 300 og 600 dollars.

I mange tilfaelde er brugerne ramt helt tilfaeldig­t, men målrettet ved at sende inficerede beskeder til computerbr­ugerne. Og de målrettede forsøg på at ramme Danmark via mails maerker blandt andet Region Sjaelland til. I løbet af et døgn har regionen således modtaget godt 60.000 mails, som alle indeholder et farligt link. Hvis man trykker på linket, bliver der installere­t virus på computeren.

– Det her var et markant stort angreb med virkelig mange forsøg på at sende mails til os. Men vores normale mekanismer fangede dem, inden de nåede ud til brugerne, siger Region Sjaellands

Vil ikke anmelde det

It-direktøren vurderer, at der ikke er nogen computere i Region Sjaelland, som har fået installere­t ransomware. Sagen bliver derfor ikke anmeldt til politiet:

– Det giver vel ingen mening at anmelde det.

– Jeg går ud fra, at Rigspoliti­et og Center for Cybersikke­rhed allerede samarbejde­r med andre nationale myndighede­r, og der gør det formentlig hverken fra eller til, om vi sender 60.000 anmeldelse­r, siger Per Buchwaldt til Ekstra Bladet.

Hos Rigspoliti­et opfordrer man dog alle, der bliver ramt af softwaren, til at anmelde haendelsen på politi.dk eller via telefon 114. it-direktør Per Buchwaldt til SN.dk.

 ?? FOTOKOLLAG­E: STINE TIDSVILDE/ANNE-MARIE DYRKILDE ?? Fremtidens kriminelle
Over 200.000 brugere i mere end 150 lande er indtil nu ramt af WannaCry, der låser brugernes filer og afpresser dem for mellem 300 og 600 dollars.
FOTOKOLLAG­E: STINE TIDSVILDE/ANNE-MARIE DYRKILDE Fremtidens kriminelle Over 200.000 brugere i mere end 150 lande er indtil nu ramt af WannaCry, der låser brugernes filer og afpresser dem for mellem 300 og 600 dollars.
 ?? FOTO: AP ?? Patientern­e på dette kraefthosp­ital i Indonesien maerkede i går effekten af det store cyberangre­b. Hospitalet­s computere var i weekendens løb blevet låst ned af de ukendte hackere.
FOTO: AP Patientern­e på dette kraefthosp­ital i Indonesien maerkede i går effekten af det store cyberangre­b. Hospitalet­s computere var i weekendens løb blevet låst ned af de ukendte hackere.
 ?? FOTO: AP ?? Hacker-angrebet er globalt. Derfor findes kravet om en løsesum, som hackerne efterlader på de ramte computere, i 20 forskellig­e sprog. Her er det en kinesisk udgave.
FOTO: AP Hacker-angrebet er globalt. Derfor findes kravet om en løsesum, som hackerne efterlader på de ramte computere, i 20 forskellig­e sprog. Her er det en kinesisk udgave.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark