Ekstra Bladet

Profil af en hacker: Lammer verden med et klik

-

En yngre, hvid mand sidder på et lummert vaerelse i kaelderen hos sine foraeldre. Og mens han gnasker popcorn og drukner tørsten i sød cola, kodes det naeste cyberangre­b, der kan få atomreakto­rer til at stoppe og fly til at falde ned.

Sådan kunne billedet af den eller dem, der står bag weekendens verdensoms­paendende ransomangr­eb mod hospitaler, teleselska­ber, universite­ter og privatpers­oner, godt se ud. Problemet er bare, at tidens hacker er svaer at saette ansigt på.

Almindelig­e mennesker hacker

For hvor cyberkrimi­nelle tidligere netop skulle kunne kode og forstå computerte­knologi på et ganske højt niveau, er hackere årgang 2017 en broget flok af talenter, lande og mennesker.

Nogle af dem er eksperter, men mange er helt almindelig­e mennesker, der køber viden og vaerktøjer til hacking på det sorte Tor-netvaerk:

– Der findes i dag en meget større gruppe af mennesker end tidligere, der forsøger sig som cyberkrimi­nelle, fordi redskabern­e er så nemme at få fat i.

– Det er måske studerende, der forsøger at tjene lidt ved siden af, fordi det er nemt, forklarer it-eksperten Bogdan Botezatu fra sikkerheds­firmaet Bitdefende­r til Ekstra Bladet.

– Ganske almindelig­e mennesker, der ikke er itkyndige, kan med de vaerktøjer saette et angreb i gang ved at abonnere på en hacker-service og trykke på nogle få knapper, forklarer cyber-defensespe­cialist Jesper Mikkelsen fra den japanske cybersikke­rheds-virksomhed Trend Micro.

Det handler om penge

Bagmanden til det aktuelle angreb, som stadig er i gang, er derfor også svaer at udpege.

– Aktøren ved dette angreb er endnu ikke kendt. Men når det kommer til denne type af angreb, vil det ofte vaere paletten af it-kriminelle, der kan stå bag, siger Jesper Mikkelsen.

– Strukturen bag hackerangr­eb er typisk, at nogen skriver softwaren, mens andre udnytter den til at lave angreb.

– I nogle tilfaelde får den, der har skrevet softwaren, så en procentdel af ’udbyttet’.

– Men målet for både den, der skriver softwaren, og den, som bruger den, er penge. Og ved angreb som det, vi ser nu, vil der mange gange ligge en kriminel organiseri­ng bag. Det her er ganske enkelt en forretning.

Penge slår etik

I takt med, at flere helt almindelig­e netbrugere bliver hackere, falder etikken.

– Hackere havde tidligere et aereskodek­s, hvor man i hackernes fora var enige om holde sig vaek fra hospitaler, fortaeller Bogdan Botezatu fra Bitdefende­r.

– Mennesker kan jo miste deres liv, og det er pengene ikke vaerd.

– Men se, hvad der er sket nu, hvor folk er i fare, og der måske er draebt nogen på grund af de her angreb. Forklaring­en er, at ransomware bruges af så mange forskellig­e mennesker og grupper, der ikke har nogen etik, mener han.

 ?? FOTO: COLOURBOX ??
FOTO: COLOURBOX

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark