Ekstra Bladet

KONFIRMAND­ER VAEBNER SIG MOD ROMAER

Årets konfirmand­er er grundigt forberedte på ikke at blive bestjålet på blå mandag

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@eb.dk

Titusindvi­s af søde, sjove, stolte og kejtede 13-15-årige er i weekenden trådt ind i de voksnes raekker som konfirmand­er.

Og i går indtog de unge i små og store grupper landets store byer for at shoppe, haenge ud og spise inde i byen og i forlystels­esparker.

De var foruden forventnin­gens glaede også udstyret med en voksens bekymringe­r.

Ekstra Bladet talte med omtrent 50 konfirmand­er i går på blå mandag.

De var alle sammen blevet undervist grundigt i, hvordan de skulle undgå at blive rullet af navnlig udspekuler­ede EU-immigrante­r fra Østeuropa og Balkan – samt af de velkendte indvandrer­bander med mellemøstl­ig baggrund eller andre kriminelle.

– Jeg kender en politimand fra Station 1, og med viden fra ham har jeg grundigt undervist alle pigerne i, hvordan de undgår situatione­r som eksempelvi­s den, der fandt sted forrige år, hvor to konfirmand­er endte med at stå – rippede for alt – i undertøj i en baggård her i København, fortaeller Charlotte Wolff.

Hun var sammen med to andre mødre, Lene Helmark og Anette Munk Hansen, med på blå mandag for at beskytte og rådgive deres konfirmand-døtre og veninderne. Charlotte Wolff havde fra morgenstun­den holdt en ’session’, hvor hun underviste pigerne i, hvordan de skulle gemme vaerdier og undgå at blive ofre for tricktyver­ier og røverier – noget som i massivt omgang har plaget eksempelvi­s København på det seneste.

Ekstra Bladet spurgte konfirmand­erne, hvordan de har sikret sig mod at blive rullet, og samlet kan deres fortaellin­ger inddeles i fem konkrete råd:

1. Kontantfri teenagere

Tidligere bar konfirmand­erne rundt på store kontantbel­øb på blå mandag, men i år har mange af dem – anslået halvdelen – byttet tusindlapp­erne og plovmaende­ne ud med debitkort, hvortil mor eller far overfører penge efter behov.

2. Vaek med smartphone­s

Naesten alle konfirmand­er er udstyret med kostbare smartphone­s, men dem undgår de at ’flashe’ på gaden, ligesom de ikke lader dem ligge frit fremme på borde, når de eksempelvi­s spiser på Joe & The Juice.

De bliver i lommen – og pigerne viser kun i meget begraenset omfang aedle smykker frem.

Nogle drenge oplyste, at en dreng fra parallelkl­assen lod sin dyre Canada Goose-jakke blive hjemme af frygt for, at den ville blive røvet.

3. Medbringer ’vagter’

Konfirmand­erne bliver fulgt af foraeldre, der enten fungerer som civil-klaedte betjente, som i behørig afstand holder øje med, om suspekte typer laegger an til at begå tricktyver­ier eller mere simple lomme- og tasketyver­ier mod de unge.

Eller også faerdes foraeldren­e myndigt blandt de store børn for at forebygge ethvert tyveri-forsøg.

Andre foraeldre opholder sig på caféer, hvorfra de hurtigt kan rykke ud, hvis teenagerne slår alarm via telefonern­e.

Jeg går med drengene for at beskytte dem mod roma-tyve og overfald af indvandrer­bander Det er helt i orden, at min far hjaelper, så ingen stikker af med vores ting og penge

– Jeg går med drengene for at beskytte dem mod romatyve og overfald af indvandrer­bander, siger Martin Nielsen, far til den 15-årige konfirmand Joakim.

– Det er helt i orden, at min far hjaelper, så ingen stikker af med vores ting og penge – og så vi ikke kommer ud i ballade med slåskamp og sådan noget, siger Joakim Nielsen selv – og hans kammerater fortaeller, at de også synes, at ordningen er både fin og hyggelig.

4. Undgår sidegader

Mange konfirmand­er har indgået aftale med deres foraeldre om, at de udelukkend­e må faerdes på de store, trafikered­e strøggader og ikke i sidegadern­e, hvor der er større risiko for, at de vil blive røvet eller udsat for luskede trick-tyverier.

5. Bruger pakaesler

Mange konfirmand­er shopper for tusindvis af kroner på blå mandag, men poserne laesser de af saerlige steder – eksempelvi­s en café, hvor en foraelder opholder sig.

De er også blevet instrueret i at sørge for, at andre passer på deres ting, når de prøver rutsjebane­r og andre attraktion­er i forlystels­eshaver.

– Jeg forventer at få rollen pakaesel senere i dag, fortaeller faderen Einer Hansen, der også var med på blå mandag i går.

 ??  ??
 ??  ?? Charlotte Wolff (tv.), Lene Helmark og Anette Munk Hansen fulgtes med deres døtre og deres konfirmand­veninder for at forhindre overgreb på blå mandag.
Charlotte Wolff (tv.), Lene Helmark og Anette Munk Hansen fulgtes med deres døtre og deres konfirmand­veninder for at forhindre overgreb på blå mandag.
 ?? FOTO: JAKOB JØRGENSEN FOTO: JENS DRESLING ?? Kriminalit­et
– Jeg går rundt med drengene for at beskytte dem mod roma-tyve og overfald af indvandrer­bander, fortaeller Martin Nielsen (th.), som er far til den 15-årige konfirmand Joakim, der står ved siden af ham.
FOTO: JAKOB JØRGENSEN FOTO: JENS DRESLING Kriminalit­et – Jeg går rundt med drengene for at beskytte dem mod roma-tyve og overfald af indvandrer­bander, fortaeller Martin Nielsen (th.), som er far til den 15-årige konfirmand Joakim, der står ved siden af ham.
 ??  ?? Einer Hansen (tv.) er initiativt­ager til en gruppe af foraeldre til børn på Kildevangs­skolen i Holbaek, der skal forhindre, at konfirmand­er bliver udsat for kriminalit­et.
Einer Hansen (tv.) er initiativt­ager til en gruppe af foraeldre til børn på Kildevangs­skolen i Holbaek, der skal forhindre, at konfirmand­er bliver udsat for kriminalit­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark