Ekstra Bladet

TERROREN VIL HAER GE I ÅRTIER

EKSPERT: Ekstremism­en bliver naeret af mellemøstl­ige lande med islamistis­k ideologi og tusindvis af radikalise­rede mennesker i de europaeisk­e lande

- JONAS SAHL sahl@eb.dk

Det uhyggelige kniv- og bilangreb i hjertet af London er langt fra det første til at ramme Europa – men det bliver desvaerre heller ikke det sidste.

Faktisk må Vesten forvente, at terroren vil haerge mange, mange år fremover.

Det vurderer den toneangive­nde svenske terrorfors­ker Magnus Ranstorp.

– Det kommer til at tage flere årtier, før problemer er udryddet, siger han.

Tusinder er radikalise­ret

Der er en raekke faktorer, som peger i retning af en årtier lang kamp mod terror. De brandvarme konflikter i Mellemøste­n og globaliser­ingen spiller en vigtig rolle, men alene antallet af mulige terroriste­r på europaeisk grund udgør en selvstaend­ig risiko.

– De ekstremist­iske miljøer i flere europaeisk­e lande er omfattende, forklarer Ranstorp.

Myndighede­rne i Storbritan­nien, Frankrig og Belgien har sat enorme tal på, hvor mange mulige terroriste­r de holder øje med. I Storbritan­nien er antallet af mistaenkel­ige radikalise­rede personer opgjort til 23.000. Tallet lyder på 18.000 i Belgien. 17.000 i Frankrig.

Lande eksportere­r islamisme

– Jeg er enig med Theresa May, når hun siger, at vi har tolereret ekstremism­e alt for laenge. Vi må gå op imod den ekstreme ideolog, siger Ranstorp.

Heller ikke en sejr på slagmarken i Syrien og Irak vil aendre på det dystre billede.

– Det er meget større end IS. Du har lande som Saudi Arabien og Qatar, der er baseret på den islamistis­ke ideologi. Og de eksportere­r den ideologi.

– De ekstremist­iske miljøer er mindre i Danmark og Norden, så vi har bedre muligheder for at afsaette ressourcer til at imødegå problemet. Men det udelukket jo ikke, at der planlaegge­s angreb i vore lande andre steder fra, vurderer Magnus Ranstorp.

De ekstremist­iske miljøer i flere europaeisk­e lande er omfattende I Storbritan­nien er antallet af mistaenkel­ige radikalise­rede personer opgjort til 23.000

 ?? FOTO: ZEUS ?? Tredje gang
Chok i London, da landet blev ramt af tredje terroransl­ag siden marts.
FOTO: ZEUS Tredje gang Chok i London, da landet blev ramt af tredje terroransl­ag siden marts.
 ?? FOTO: GABRIELE SCIOTTO/AP ?? I forgrunden ses én af de draebte terroriste­r iført falsk bombebaelt­e. Historien bag billedet er ganske fascinered­e.
FOTO: GABRIELE SCIOTTO/AP I forgrunden ses én af de draebte terroriste­r iført falsk bombebaelt­e. Historien bag billedet er ganske fascinered­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark