Ekstra Bladet

5 sikre råd til en god ferie

Detaljerne taeller i mange af livets forhold. Det gaelder også bilferie, hvor du kan sikre en god oplevelse med forberedel­se hjemmefra. Vi har samlet en buket med nogle af de mest oplagte råd, som er vaerd at have i baghovedet. Du kan selv gøre meget for,

- JENS OVERGAARD

Gør bilen køreklar

Før turen er det en god idé at få tjekket, om bilen har den korrekte maengde olie, kølervaesk­e og bremsevaes­ke samt er toppet op på sprinklerv­aesken.

Gå også en tur rundt om bilen, og få styr på, at alle paerer er i orden. Daektrykke­t skal vaere korrekt – det giver også en bedre braendstof­økonomi, tjek også slidbanern­e og for evt. udposninge­r efter parkerings­bump.

Et airconditi­onsanlaeg, som virker, sikrer det kølige overblik. Du kan overveje et airconditi­on-tjek, der koster omkring 1.000 kr., lige som mange vaerkstede­r kan lave et ferietjek i samme prisleje.

Tjek også, at dit daeklappes­aet eller reservehju­l er i orden. Hvis du ikke har et reservehju­l, kan du overveje at tage vinterhjul­et med. Husk så hjulnøgle og donkraft. Tjek om du har mobilitets­service på bilen. Har du kaskoforsi­kring på din bil, er du ydermere automatisk daekket af SOS-Internatio­nal i udlandet, der bl.a. sørger for bugsering, vejhjaelp og hjemtransp­ort.

En bil, der er rengjort i kabinen og nyvasket, er altid indbydende at køre i.

Pakning af bilen

Pak bil, så der er så få løse genstande som muligt. Få gerne daekket bagagerumm­et i en stationcar med daekkenet.

Ved tagboks skal du få de letteste genstande op i boksen på taget. Placer de tungeste genstande i midten af boksen. Alt skal spaendes fast her, så det ikke forskubber sig ved hård opbremsnin­g og slår hul i boksen. Vaer opmaerksom på tagbøjlern­es maksimale lastevaegt og den fartgraens­e, der er angivet på boksen.

Vaer isaer opmaerksom i en mikrobil, som er mere følsom for overvaegt. En tagboks giver typisk et merforbrug på 12-15 pct. braendstof, mens en cykelholde­r koster 15-25 pct. Så det i nogle tilfaelde måske betale sig at leje cykel eller noget af grejet på stedet.

Trafik og kø

I højsaesone­n i juli og august er trafikken slem. Undgå straekning­en Hamborg op til den dansk/tyske graense så vidt muligt, og ellers kør på den uden for tidsrummet kl. 6.30 til kl.18. Vaer opmaerksom på, at der er en raekke trafikknud­epunkter i det europaeisk­e vejnet, hvor trafikken er taet, isaer på fredage og søndage samt i myldretide­n på hverdage. Overvej at køre frem og tilbage midt på ugen frem for weekendern­e, hvor trafikken er saerlig taet. Tjek kø-advarsler og oversigt med vejarbejde­r med mere på FDM.dk eller adac.de. Lyt til meldingern­e i den tyske trafikradi­o. Hvis du ender i en lang kø, er det i mange tilfaelde bedst at blive der, fordi de mindre veje omfaerdsel­sveje fyldes af en ny kø.

Undervejs på turen

Undgå at køre mere end i alt otte timer per dag. Husk at holde pause hver tredje time, hvor du skal ud af bilen og bevaege dig.

Lad vaere med at køre igennem hele vejen, og undgå få timers søvn på en rasteplads. Planlaeg gerne overnatnin­ger på turen, isaer hvis du skal helt ned til og hjem fra det sydfranske område og Italien

Vaelg en ordentlig seng. Her er der penge at spare ved at køre få km vaek fra motorvejen. I Tyskland falder prisen fra 70-80 euro ved overnatnin­g i motel ved rasteplads­en til ned mod 40 euro for et familievae­relse – altså fra 600 – 300 kr.

Et mere enkelt vaerelse på et ”autohof ”, som er en stor rasteplads for profession­elle, ligger prismaessi­gt midt imellem.

Der er også penge at spare ved at tanke braendstof de rigtige steder. Langs den tyske autobahn skal du gå efter de ubemandede stationer nogle km vaek fra vejen, hvor du typisk kan spare 10 cent (75 øre) per liter benzin og 3 cent (22,5 øre) per liter diesel.

Samtidig kan det godt betale sig at tjekke priserne land for land. For eks. er benzin og diesel flere kr. billigere per liter i Tyskland frem for Italien. Se priserne på FDM.dk

Fartkontro­l

En raekke lande har strammet op på fartkontro­l og bødekrav. Du skal isaer vaere opmaerksom på steder med vejarbejde, hvor du typisk må køre 50-80 km/t, og hvor bødetakste­rne lige som herhjemme er fordoblede.

I nogle lande er der kvikbetali­ng af p-bøder, så det er billigst at få den ud af verden omgående, da den stiger gradvist.

P-bøder og fartbøder kan indkraeves på tvaers af landegraen­serne.

Miljømaerk­er

I en raekke lande kraeves der miljømaerk­er for at måtte køre ind i bestemte storbyer. Det gaelder for eks. i Berlin.

Disse maerker kan du købe hjemmefra hos bl.a. Applus og FDM. Til de tyske byer er prisen omkring 150 kr. for maerket, der gaelder hele bilens levetid. Du skal dog vaere opmaerksom, at maerkerne til Frankrig kun kan købes online. Det koster cirka 5 euro, små 40 kr., men leveringst­iden er 30 dage, så man skal vaere hurtigt ude. Bøden for ikke at have en miljømaerk­e i ruden er 68-375 euro eller 510 kr. til 2.800 kr.

 ??  ??
 ?? FOTO: COLOURBOX ??
FOTO: COLOURBOX

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark