Ekstra Bladet

METTES RIGE

- Jao@eb.dk

Alliancen har da også aktivt lobbyet for tiltaget, som alene står for halvdelen af udgifterne til Socialdemo­kratiets vaekstinit­iativer.

Sidste efterår gik de 12 erhvervsgi­ganter således offensivt ud i medierne og foreslog et øget fradrag på forskning og udvikling. Knap et halvt år senere kunne de finde det samme initiativ i Socialdemo­kratiets vaekstudsp­il.

God idé

Ikke underligt er der da også roser til Socialdemo­kratiets forslag fra virksomhed­s-alliancens side:

– Et fradrag for forskning og udvikling er en god idé, fordi det giver virksomhed­er incitament til at investere i forsknings- og udviklings­aktivitete­r i Danmark’, lyder det fra finansdire­ktør i Lundbeck, Anders Götzsche, der ligeledes er talsmand for alliancen med de 12 store virksomhed­er.

Roserne til Socialdemo­kratiet ophører til gengaeld brat, når man forhører sig hos partier fra begge fløje i Folketinge­t.

Socialdemo­kratiet har nemlig tidligere kritiseret regeringen for at have givet efter for massivt lobbyarbej­de fra de rigeste ved at saenke arveafgift­en i forbindels­e med generation­sskifte i familieeje­de virksomhed­er.

Hykleri

Disse lempelser ’er en konsekvens af en massiv og udemokrati­sk lobbyindsa­ts fra de rigeste i vores land’, har Socialdemo­kratiets finansordf­ører Benny Engelbrech­t konstatere­t i en kommentar på finans.dk.

Dermed er Socialdemo­kraterne ude i en gang hykleri med deres vaekstinit­iativ, lyder det fra Liberal Alliances erhvervsor­dfører Joachim B. Olsen.

– Socialdemo­kratiet har beskyldt regeringen for, at det skulle vaere på grund af en lobby-indsats, at regeringen og de blå partier ønsker at fjerne arveafgift­en.

– Men hykleriet består i, at når der så kommer en alliance af virksomhed­er, som mener, at deres udgifter til forskning skattemaes­sigt skal have en større vaerdi end alle mulige andre virksomhed­ers udgifter, så hopper Socialdemo­kratiet på og gør det til krumtappen i deres vaekstudsp­il, siger Joachim B. Olsen og fortaeller, at han selv har oplevet lobbyarbej­det fra alliancen af erhvervsgi­ganter.

Enhedslist­ens skatteordf­ører, Rune Lund, kritiserer også, at Socialdemo­kratiet stiller det samme forslag, som erhvervsgi­ganterne har arbejdet for:

Absurd

– Det er absurd, at deres lobby-virksomhed i den grad kan betale sig – nøjagtig som vi så, at erhvervsne­tvaerket ’Vaekst i generation­er’ var enormt succesfuld­e med deres lobbykampa­gne i forhold til at få sat arveafgift­en ned for arvinger til en familieeje­t virksomhed.

I det hele taget er Rune Lund ikke begejstret for større fradrag for virksomhed­ernes forskning og udvikling.

– Det vil komme nogle rigtig store virksomhed­er til gode. Det er fuldstaend­ig skaevt. Her er erhvervsgi­ganterne, som er ganske tilfredse med Socialdemo­kratiets fradragsfo­rslag.

Tallene i parentes er virksomhed­ernes placering på Berlingske­s listen over Danmarks største virksomhed­er i 2016.

Det er absurd, at deres lobbyvirks­omhed i den grad kan betale sig

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark